Ексклюзиви
четвер, 10 березня 2016 00:10

Санвузли не можна розширювати за рахунок житлових кімнат

Автор: ФОТО З САЙТА www.medium.com
  На столичній вулиці Шота Руставелі мешканці одного з будинків облаштували закриті балкони замість звичайних. Так збільшують площу житла
На столичній вулиці Шота Руставелі мешканці одного з будинків облаштували закриті балкони замість звичайних. Так збільшують площу житла

— Сім'я, як тільки заселяється у квартиру, починає перепланування її під свої потреби. Народжуються діти, а можливості купити інше житло немає — їм відгороджують кімнату. Діти виростають, старшим людям уже ні до чого кімнатки по 6 квадратних метрів. Їх об'єднують у більшу, — говорить чернігівський архітектор Віталій Травка, 61 рік.

Які перепланування зараз популярні?

— Найбільше перебудов у "хрущовках". Кухню й кімнату об'єднують, для цього укріплюють капітальну стіну і вибивають її частину. Або суміжні кімнати роблять ізольованими — частину відгороджують, роблять коридорчик. Перетворюють житло на квартиру-студію — одне приміщення ділиться на зону для приготування їжі, прийому гостей, відпочинку. Буває, купують дві квартири поряд на одному поверсі чи одна під одною і об'єднують у велику. На верхніх поверхах роблять каміни або додаткові кімнати на горищах. У центральних частинах міст багато вільних горищ. У Європі такого давно немає. Більшість переобладнали під житло чи офіси. У нас для цього потрібна згода всіх жителів багатоквартирного будинку.

Багато людей купують однокімнатки в новобудовах. Зараз таке житло має велику площу. Переплановують його на 2-кімнатне помешкання.

Добудовувати ­балкони заборонено. Хіба разом із сусідами замовити проект і реконструювати будинок — додавши площу симетрично, не змінюючи архітектурного вигляду. Знаю приклади у Борисполі під Києвом, де сусіди у 2-поверхівці об'єдналися по двоє, розробили новий фасад і добудували по кімнаті на 8 "квадратів".

Що заборонено при переплануванні?

— Робити отвори в капітальних стінах. Спочатку треба виготовити проект, узяти дозвіл. Місце, де буде отвір, укріплюють сталевою рамою. І лише потім роблять дірку. Не можна добудовувати приміщення на балконах і горищах. Заборонено розбирати зовнішні стіни, щоб об'єднати балкон із кімнатою, переносити батареї на балкон.

Не можна збільшувати санвузли за рахунок житлових кімнат. Робити це дозволяють за рахунок коридорів, холів і кухонь. Заборонено руйнувати димові та вентиляційні канали, збільшувати стандартні вікна в багатоповерхівках.

Дозволяється збільшувати площу кімнат за рахунок коридорів та кладовок, робити отвори в ненесучих стінах, переносити вхідні двері. Можна демонтувати підвіконня при виході на балкон.

До чого може призвести порушення архітектурних норм?

— Після неправильного перепланування будинок стоятиме, доки не станеться невеликий землетрус, балів зо два. Або поряд почнуть забивати палі під новобудову. Тоді можуть піти тріщини, обвалитися плити перекриття або повністю зруйнуватися. Бачив випадок у Славутичі на Київщині, коли сусід знизу зробив арку в капітальній стіні. А сусід зверху на те місце поставив піаніно. Стіна не витримала.

Зараз ви читаєте новину «Санвузли не можна розширювати за рахунок житлових кімнат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути