вівторок, 08 листопада 2016 05:45

"Мікроквартири розкуповують швидко. Інколи — по п'ять в одні руки"

"Мікроквартири розкуповують швидко. Інколи — по п'ять в одні руки"

— Покупці нерухомості стали перебірливі. Звертають увагу, чи є поряд із будинком парковка, дитсадок, школа, — говорить 41-річний Денис Седаков, генеральний директор компанії New City Developers.

Останнім часом багато говорять про смартквартири. Що це за житло?

— Смартквартирою можна вважати все, що має площу менш як 30 "квадратів". Термін придумали маркетологи. Щоб не називати житло, розміром із маршрутку, мікроквартирами. Площа житлової кімнати в однокімнатці повинна бути не менш як 15 квадратних метрів, за державними будівельними нормами. Кухні — не менше 7, санвузла — 3,8 "квадрата". Усе, що не відповідає цим розмірам — пряме порушення норм. У покупців мікроквартир можуть виникнути труднощі з пропискою, реєстрацією новонародженої дитини. Цю проблему державі треба вирішувати. Якось змінювати норми. Люди мають право жити там, де хочуть. Ще рік тому таких квартир на первинному ринку майже не було, а зараз це — масово. Розкуповують їх швидко. Інколи — по п'ять в одні руки. Їх легко здавати в оренду. Комунальні рахунки невеликі. В майбутньому більше будуватимуть таке житло. Коштують квартири від 500 тисяч гривень.

Котеджні містечка мають попит?

— Їх будують, але вони не популярні. Зараз у Київській області котеджних містечок понад сотня. Ціни різні. Існує багато факторів, які впливають — віддаленість від Києва, престижність району, інфраструктура, якість дороги. У Козині, неподалік елітної Кончі-Заспи, є котеджі по 91 тисячі гривень за "квадрат". А за 30 кілометрів від столиці, в Березівці, продають по 6 тисяч за квадратний метр.

Іпотечного кредитування немає. На які ходи йдуть забудовники, щоб продати житло?

— Багато пропонують розстрочку та кредити від банків-партнерів. Наприклад, Укргазбанк готовий працювати з забудовниками, які відповідають його вимогам надійності. Пропонують кредити в національній валюті під 15–16 відсотків річних. У Борис­полі забудовник пропонує два роки безвідсоткової розстрочки. У багатьох житлових комплексах дають знижки — 10–15 відсотків.

На скільки зараз затримують здачу будинків в експлуатацію?

— За нинішніх умов — до півроку вважають нормою. Іноді не все залежить від забудовника. Якщо недобросовісний, то може розпочати будівництво, не маючи коштів на його завершення. Розраховує на гроші, які надходять від покупців квартир. Якщо їх недостатньо, то будівництво призупиняється.

Скільки в Києві недобудів?

— Близько 50, але їх кількість зменшується. Наша компанія зараз займається продажем квартир у двох будинках, що з 2008 по 2016 роки були недобудами.

Люди бояться вкладати гроші в новобудови. Як не втратити гроші, на що звертати увагу?

— Найбільший скандал із будинками Анатолія Войцехівського (у столиці йому належить 42 об'єкти, зведені без документів. Зокрема, житлові комплекси "Мозаїка", "Сосновий бір", "Молодіжна ініціатива", "Печерський бастіон", "Родинний затишок", "Флагман". — ГПУ). Самозахоплення землі, будівництво з порушенням норм, низькі ціни на квартири. Жадібність застеляє людям очі. І вони вкладають гроші в таке житло. Навіть після завершення будівництва місто не приймає будинки на баланс. Люди живуть без води, світла, опалення.

Перш, ніж вкласти гроші в нерухомість, треба уважно перевіряти документи. Є три основні, що повинні бути в кожного забудовника. Перше — документи на земельну ділянку. В основному це договір оренди земельної ділянки. Треба звертати увагу на термін його дії. Він не повинен закінчуватися раніше чи одночасно з планованою датою введення будинку в експлуатацію. Перевірте інформацію про цільове призначення ділянки. Це має бути "будівництво й обслуговування багатоквартирного житлового будинку". Друге — експертний звіт про розгляд проектної документації, виданий Укрбудекспертизою. Необхідно, аби технічні показники проекту відповідали тому, що вам розказують у офісі продажів. Третє — дозвіл на проведення будівельних робіт, виданий Державною архітектурно-будівельною інспекцією. Там повинна бути вказана поверховість будівлі, категорія будівництва й учасники проекту. Крім документів, треба звернути увагу на самого забудовника, його минулі проекти. Почитати, що пишуть в інтернеті, соцмережах, на форумах. Головне, не можна купуватися на низьку ціну.

Чи зростатимуть ціни на житло наступного року?

— Будівельні матеріали дорожчають. Підвищуються витрати на обслуговування, податки. У гривні — однозначно буде зростання.

У елітних квартирах зменшують площі

— До новобудов економкласу в покупців вимоги найменші. Важливо, щоб будинок був зведений із якісних матеріалів. Щоб збільшити продажі, роблять автономне чи індивідуальне опалення, — каже директор компанії "Євро-Рейтинг" 43-річний Григорій Перерва.

— На вподобання покупців вплинула криза. Шукають менші помешкання. Забудовники зменшують площі не лише в квартирах економкласу, але й в бізнес-класі й елітній нерухомості. Одна з причин — введення податку на нерухомість.

Також знизили темпи будівництва. Є випадки, коли будинок могли здати в експлуатацію квартал чи два тому. Однак попиту на квартири немає. Забудовнику дешевше подовжити термін будівництва, аніж здавати в експлуатацію напівзаселений будинок.

Будівельну сферу вважають однією з найбільш ризикованих. Якщо пропонують квартири на 20% нижче за ринкову ціну, це має насторожити покупця.

Зараз ви читаєте новину «"Мікроквартири розкуповують швидко. Інколи — по п'ять в одні руки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути