Ексклюзиви
вівторок, 03 червня 2014 11:53

"Люди міняють будинок у Підмосков'ї на хату на Львівщині"

Автор: Підготувала Ольга Швед
 

— За місяць у Львові продали всього кілька квартир, — каже приватний маклер 36-річна Аліна Ставицька зі Львова. — Бо в людей немає готівки, курс долара нестабільний. Поки продаси і купиш щось інше — може впасти чи зрости. Тому активно шукають обмін. Таке вже було під час кризи 2008‑го. Зараз ситуація аналогічна.

— Що найчастіше хочуть поміняти?

— Найчастіше обмінюються дачами, гаражами, ділянками. Великі заміські будинки хочуть поміняти на квартири в місті. Люди 6–7 років тому активно будувалися. Зараз зросли ціни на газ, електрику. На комунальні послуги та утримання хати йде вся зарплата. А ще треба купувати пальне для машини, щоб щодня їздити. Тому міняють на великі трикімнатні квартири в центрі. У місті ж є багато родин, які хочуть жити подалі. Часто одну велику міняють на дві маленькі. Це коли в квартирі живуть дві родини. Є люди, які міняють будинок у Підмосков'ї, у місті Електрогорськ, на хату на Львівщині. Це вже міжнародний обмін, за послуги маклерів доведеться багато віддати.

— Що робити тим, хто хоче обміняти житло?

— Спочатку дізнайтеся реальну ринкову ціну помешкання. Визначтесь, що конкретно хочете взамін і в який термін. Назбирайте грошей на доплату, хоча б мінімальну. "Чистого" обміну практично не буває. Зазвичай треба доплачувати за вбудовані меблі, техніку, індивідуальне опалення. Ідіть на компроміси, бо в примхливих нічого не вийде.

— Які типові угоди обміну?

— Молоді родини з дітьми хочуть більшу квартиру. Пенсіонери ж переїжджають у менші. Ось скоро оформлятиму угоду — молоде подружжя міняє малосімейку на двокімнатну квартиру. Пенсіонерам-власникам доплачують 9 тисяч доларів. Їм якраз стільки треба, щоб розрахуватися з боргами і купувати собі ліки. Часто звертаються пенсіонери, які живуть в центрі міста у великих квартирах. Та вони тільки цікавляться. Не міняють і не продають, бо бояться бути ошуканими.

— Як довго шукають варіант для обміну?

— Залежить від вимог. Один холостяк кілька років намагався поміняти свою занедбану дачу на квартиру у Львові. Дуже хотів житло біля центру і з ремонтом.

— Шахрайства трапляються?

— Ризики такі ж, як і при інших операціях з нерухомістю. Договір обміну — це два договори купівлі-продажу, де еквівалентом грошового розрахунку є майно. Кожна зі сторін зобов'язується передати другій стороні у власність товар в обмін на інший.

Зараз ви читаєте новину «"Люди міняють будинок у Підмосков'ї на хату на Львівщині"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути