Ексклюзиви
вівторок, 19 квітня 2016 05:50

Кредит на житло оформили 248 сімей

— Є три державні програми будівництва житла для громадян України, — розповідає Сергій Комнатний із Держфонду сприяння молодіжному будівництву. — Перша — пільгове довгострокове кредитування молоді на будівництво та придбання житла. Друга — програма доступного житла, коли держава компенсує 30 відсотків вартості помешкання. Третя — здешевшання іпотечних кредитів. Надаються позики під 16 відсотків річних. Громадяни сплачують тіло кредиту та три відсотки річних. Решту компенсує держава.

На жаль, у бюджеті на 2016 рік не передбачено коштів на ці програми. Даватимуть лише пільгові молодіжні кредити за рахунок місцевих бюджетів, а також під 14,1 відсотка річних за рахунок статутного капіталу фонду "Держмолодьжитло". Торік 248 сімей скористалися програмами фонду.

— Якщо не долучатимуться банки й держава, наступного року кредити на житло почнуть давати будівельні компанії, — вважає Віктор Несін, 42 роки, голова нацради рієлторської палати України. — Банки припинили оформляти позики два роки тому. Пропонували їх під 30 відсотків річних. Це дуже дорого. Однак і такі пропозиції зникли.

Забудовники будуть заохочувати купувати житло у розстрочку. Головна проблема — у багатьох немає всієї суми, щоб придбати квартиру. Але є стабільний заробіток. Зараз дають розстрочку на рік-два. Для нерухомості це — не строк, потрібно мінімум сім років. Тоді це будуть більш-менш посильні платежі для родини.

Будівельним компаніям потрібні оборотні кошти. Тому вони починають будівництво, доводять його до готовності 40–50 відсотків і залучають гроші покупців. Одні внесуть оплату одразу, інші розрахуються за кілька років. Це вигідно і забудовнику, і покупцю.

Держава має звернути увагу на молодих спеціалістів. Повинні знову запрацювати програми пільгового кредитування купівлі житла. Інакше молодь поїде з країни.

Зараз ви читаєте новину «Кредит на житло оформили 248 сімей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути