Ексклюзиви
четвер, 29 березня 2012 05:15

На одного покупця землі припадає 20 продавців

30-річний Антон Іванов із Сімферополя продає в Криму сім земельних ділянок. За чотири місяці купили дві. Торік його брат продав удвічі більше за такий же час.

— У міській зоні сотка землі коливається від 7 до 10 тисяч доларів, а біля райцентрів від 500 до 3 тисяч доларів. Вартість збільшує наближення до міста та наявність державного акту на забудову. Найдорожчий південний берег — Ялта, Алушта. Маю на південному березі два об'єкти. Кілька разів дзвонили росіяни, але нічого не купили. В покупців обмаль грошей. Банки кредитів не дають, а осіб, які можуть собі дозволити будинок, землю чи квартиру на власні заощадження — небагато. Тепер у Криму купують здебільшого малогабаритні квартири і старі будинки. Я продав у Сімферополі дві однокімнатки по 30 тисяч доларів. Максимальна ціна на такі в місті — 40 тисяч.

Киянин Дмитро Винарський, 32 роки, торгує нерухомістю по всій Україні.

— Росіяни — основні покупці кримської нерухомості. Останнім часом вони стали перебірливі. Хочуть ділянки на півдні, на рівнині, ближче до великих міст і моря. Південний берег Криму найдорожчий, до 25 тисяч доларів за сотку. Якщо з видом на море й гори, то й до 100 тисяч доларів за сотку. Це перепродаж ділянок, що давно поділили між собою місцеві чиновники і тепер перепродують. Простим кримчанам дають на паї під городи у віддалених районах. А вони не знають, що з нею робити. Будуватися дорого. Продати не можуть. Зараз на одного покупця припадає понад 20 охочих продати землю. Але ціни не скидають. Можна виторгувати знижку щонайбільше в півтори тисячі доларів від загальної ціни.

Власники земельних ділянок у Криму беруть кредити під заставу землі. Грошей не повертають.

— У березні банку перейшли 7,5 гектара заставної землі за 70 кілометрів від Севастополя. А це суцільне косогір'я. Власник землі не повернув позики. Банк оцінив у 500 доларів за сотку. Хоча таку землю і по 200 доларів ніхто не купить. Таких шахрайств сотні,— розповідає Дмитро Винарський.

Зараз ви читаєте новину «На одного покупця землі припадає 20 продавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути