Ексклюзиви
понеділок, 01 лютого 2016 11:48

Відцентрові і шнекові соковижималки: в чому різниця?

Відцентрові і шнекові соковижималки: в чому різниця?

Здоровий спосіб життя давно перетворився з модної тенденції в норму життя. Турбота про своє здоров'я - справа клопітка і вимагає певних зусиль, однак багато з них можуть бути приємні. Всім відомо, що натуральні соки - це невід'ємний атрибут здорового харчування, і поява на вашій кухні сучасної і зручної соковижималки дозволить вам щодня насолоджуватися свіжими соками з овочів, фруктів і зелені.

Підбираючи соковижималку, необхідно визначитися з тим, які соки ви будете на ній видавлювати. І шнекові, і відцентрові соковижималки створені для отримання соку, але кардинальні відмінності в їх принципі роботи дуже впливають і на якість соку, і на те, які фрукти і овочі ви зможете використовувати.

Відцентрові соковижималки більш поширені, мають більш доступну ціну і тому більш популярні серед покупців. Їх принцип дії простий - плоди спочатку подрібнюються в кашку на диску-тертці, а потім під дією відцентрової сили від кашки відділяється сік, проходить через ситечко і потрапляє в резервуар. Відцентрові соковижималки також називають універсальними, оскільки вони призначені для отримання соку з твердих і м'яких овочів та фруктів, а також цитрусових. Виняток становлять тільки плоди з кісточками - вони можуть засмічувати сито, через яке проходить сік.

Головним недоліком відцентрових соковижималок є окислення вітамінів в отриманому соці в результаті його постійного контакту з повітрям, а також те, що частини соковижималки рухаються дуже швидко, що призводить до їх нагрівання, а це позначається на складі та якості соку. Крім того, універсальні соковижималки дають багато піни і макухи (твердого залишку). Це означає, що вам буде потрібно більше фруктів або овочів, щоб отримати певну кількість соку, ніж їх знадобилося б, наприклад, при використанні шнекової соковижималки.

Шнекові соковижималки за принципом дії принципово відрізняються від відцентрових. За будовою вони трохи нагадують м'ясорубку: шнековий вал, обертаючись, переміщує овочі та фрукти до ситу, ущільнює їх і віджимає сік. Для отримання соку в шнековій соковижималці підходять не тільки овочі і фрукти, але і зелень, наприклад, паростки пшениці. Також її не лякає наявність кісточок в плодах, крім особливо великих, оскільки їх присутність може позначитися на смаку соку. Шнекові соковижималки працюють на низьких оборотах, тому їх складові частини не нагріваються, і вітамінний склад готового соку ніяк не страждає. До того ж, їхня робота набагато тихіше, ніж в універсальних соковижималок.

Вихід соку в шнековій соковижималці вище, ніж в відцентрової, оскільки вона залишає менше макухи. Горизонтальні шнекові соковижималки дають більше соку, ніж вертикальні.

Сік, отриманий в шнекової соковижималці, містить багато м'якоті. Це не важливо, якщо ви віджимаєте сік їх твердих овочів і фруктів, але з персиками, стиглими грушами і яблуками можливі проблеми, оскільки на виході ви отримаєте не прозорий сік, а смачне фруктове пюре, а для таких цілей ви могли б просто використовувати професійний блендер. Проте найкращі шнекові соковижималки вирішують і цю проблему. Завдяки наявності одразу двох шнекових валів, які обертаються назустріч один одному, створюється потужний прес, який здатний віджати сік навіть з м'якоті дуже м'яких або волокнистих плодів. Такі професійні шнекові соковижималки є дійсно універсальними, оскільки не мають обмежень для використання.

Зараз ви читаєте новину «Відцентрові і шнекові соковижималки: в чому різниця?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути