понеділок, 08 липня 2013 06:30

"Увесь пляж засипаний щуками"

— О восьмій ранку дзвонять рибаки, кажуть, біда — на річці риба сплила. Усе подохло. За трохи часу знову дзвонять — увесь пляж засипаний щуками, краснопіркою. Риба добра, завбільшки з долоню. Роти порозкривали, мов задихнулися, — розповідає Сергій Таран, голова села Тарасівка Оржицького району. В ніч проти 30 червня у річці Сула вздовж сіл Тарасівка та Чутівка стався мор риби. Це перший випадок за останні 10 років.

Сулу вважають однією з найчистіших і найповноводніших річок України. Сюди порибалити з'їжджаються з Полтавщини, Черкащини й Київщини.

— Це якась аномалія — велика риба видохла, а мальок плаває, як ні в чому не бувало. Якби кисню не хватало, то дрібнота зразу померла б. Люди переказують, даже раки з річки тікали, — продовжує Сергій Володимирович. — У чому причина, ще не знаємо. Люди говорять, пройшов реактивний дощ, чи хімікати біля берега вимило, або щось прорвало, і яд пішов у річку.

Від Тарасівки вздовж Сули переробних підприємств немає, найближчий завод — за 40 км у Лубенському районі.

Дощами з боліт вимило невідому кислоту

— Риба видохла за минуту. Знайомий там рибачив, розказував, була спокійна вода, тоді бац — соми, щуки з води поперли, і всі животами догори, як хвиля пішла, — розказує підприємець Олег Закотюра з Оржиці. — Місцеві думають, дощами з полів позмивало отрутохімікати. Тільки всі інстанції мовчать. Навіть не сказали, чи можна купатися. Люди рибу позбирали, як для худоби на годівлю. Тільки у неділю весь базар у Лубнах завалили рибою.

В обласній екологічній інспекції пояснюють — після адміністративної реформи екологів у районах скоротили. Мовляв, мор можуть спровокувати дощі. Вони піднімають у річках мул, утворюється сірководень. Через це риба гине.

— Припускаємо, дощами з боліт вимило невідому кислоту. У воді стало мало кисню, тому першими загинули хижаки — щуки та окуні. Карасі витриваліші. Мертву рибу відразу прибрали, — говорить 28-річний Микола Федоренко, виконуючий обов'язки директора заповідника "Нижньосульський". — Причини з'ясовуємо.

У санітарній епідеміологічній станції Полтавщини відповідають: перевіряти воду біля Тарасівки не зобов'язані, там пляж нелегальний.

Зараз ви читаєте новину «"Увесь пляж засипаний щуками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути