Ексклюзиви
понеділок, 30 вересня 2013 05:45

"Павло аж мільйон гривень потребував"

Автор: фото: Анна ЛАКИЗА
  35-річний Вольфган Реріх косить бур’яни та амброзію біля закинутого будинку по вулиці Панаса Мирного у Полтаві. Живе навпроти. Розповідає, що сміття до покинутого двору викидають місцеві жителі, бо до найближчого контейнера треба йти 15 хвилин
35-річний Вольфган Реріх косить бур’яни та амброзію біля закинутого будинку по вулиці Панаса Мирного у Полтаві. Живе навпроти. Розповідає, що сміття до покинутого двору викидають місцеві жителі, бо до найближчого контейнера треба йти 15 хвилин

— Якось підгледіла, хто сміття в дворі складає. Трійко хлопців мусорні пакети тільки фірк — і закинули в двір. Кажу їм: що ви робите, безсовісні? А вони:"Бабця, йди звідси, бо й тебе туди закинем", — розповідає полтавка 79-річна Ніна Іванова. 23 вересня показує захаращене подвір'я на вул. Панаса Мирного в мікрорайоні Кобищани.

В обласному центрі на кожній вулиці є два-три занедбані приватні двори. Місцеві зносять туди непотріб, трупи тварин. На вул. Леніна в розваленій хаті збираються бездомні та розводять вогонь. За два роки дім горів чотири рази.

— Обидно, що пропадає участок. Хазяїна звать Павло Матюшко. Імущество йому в наслєдство дісталося від батька. Павло сказав, що воно йому не потрібне, — продовжує Іванова. — У нас тут крутелики почали строїтися. Хтось хотів викупить це дворище. Так Павло аж мільйон гривень потребував. Покупатєль відказався.

Двір заріс кущами та деревами. Місцеві розказують, що в заростях ночують безхатьки.

— І наркоманів купа. Он стежку протоптали, — Ніна Миколаївна відхиляє гілки. Біля стежки лежать два шприци. — Кілька років тому тутешні люди почали масово здавати квартири студентам. Вони після гулянок здоровенні пакети сюди тащать. Найближчі контейнери на Фрунзе, треба хвилин 15 іти.

Починається злива. З обійстя навпроти виходить 32-річна Ірина, розкриває парасолю.

— Уся вулиця на ворота замки повісила. Бомжі тільки так шниряють, — пробираємося вглиб двору. Під ногами хрустять пластикові пляшки, між кущів — купа гнилих яблук. Крізь гілки на іншому кінці двору видно потріскану глиняну хату. — Якось залишила 5-річного сина вдома з нянею. Вона дзвонить перелякана, мовляв, приходили якісь хлопці, просили води напитися, через паркан заглядали. Видать, рознюхували, що в дворі цінного є. Тепер собаку прямо біля хвіртки прив'язали. Як син на вулиці гуляє, стою на воротах, бо ше нирне в ці хащі. Літом хоч виїжджай. Воняє тухлятиною. Якісь машини ночами звозять сюди трупи котів та собак, мухи роями літають.

Жителі мікрорайону зверталися до інспекції з контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста.

— Там сказали, щоб ми самі не накидали сміття. На тому розмова закінчилася, — говорить Ніна Миколаївна. — По можливості прибираємо тут самі. Недавно сусід викосив амброзію. Інший вирив дома вигрібну яму, глина з неї йому не потрібна. Засиплемо нею ями зі сміттям. Бо щоб вивезти, треба наймати бульдозер та кілька машин.

— Прибрати приватну територію може змусити санепідемстанція. Люди повинні написати заяву в службу, — радить юрист 28-річний Юрій Злобін. — Господар сплатить штраф за недотримання санітарних норм — від 17 до 204 гривень. Якщо бур'ян розрісся на вулицю чи там наскладали сміття, прибирати повинні комунальники.

Зараз ви читаєте новину «"Павло аж мільйон гривень потребував"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути