четвер, 12 листопада 2009 18:00

Чи міг Янукович сісти втретє

Автор: фото з сайту obozrevatel.com
  Генеральна прокуратура має перевірити можливу причетність лідера Партії регіонів Віктора Януковича до побиття й зґвалтування жінки
Генеральна прокуратура має перевірити можливу причетність лідера Партії регіонів Віктора Януковича до побиття й зґвалтування жінки

Є відома приказка: "Якщо в тебе будинок зі скляним дахом, не варто кидатися камінням". Події останнього часу демонструють, що в Партії регіонів забули або ж із зайвої самовпевненості вирішили не звертати уваги на народну мудрість. А дарма.

Представники ПР використовують будь-яку можливість для того, щоб у пресі або на телебаченні заявити про причетність депутатів від БЮТ до так званого педофільського скандалу. Невипадково першим у пресі "депутатську" версію оприлюднив саме "регіонал" Вадим Колесніченко.

Чи відповідає вона дійсності, розбереться слідство. Принаймні на сьогодні, зі слів Генерального прокурора України, відомо про те, що прізвища нардепів фігурують у кримінальній справі не надто давно. "Цей факт став відомий у Генеральній прокуратурі 13 жовтня з депутатського звернення народного депутата Григорія Омельченка та матері дітей", — заявив Олександр Медведько у Верховній Раді.

Мабуть, у парламенті складно знайти людину, яка свого часу, будучи в опозиції, зробила стільки заяв про злочинність влади, як Григорій Омельченко. Йдеться про період, коли президентом країни був Леонід Кучма, а прем"єр-міністром — Віктор Янукович. Багато уваги Омельченко приділяв безпосередньо лідерові Партії регіонів, про що допитливі політики не забули нагадати.

Депутат-"бютівець" Сергій Соболєв звернувся до Генерального прокурора із проханням перевірити заяву Григорія Омельченка п"ятирічної давнини про можливу причетність Віктора Януковича до побиття й зґвалтування жінки.

Про те, що двічі кандидат у президенти Янукович у 1970-ті двічі притягався судом до позбавлення волі, загальновідомо. У своїй біографії, поданій 2002 року у Верховну Раду перед призначенням на посаду прем"єр-міністра, він зазначив, що 1968-го був засуджений і відбував покарання в колонії для малолітніх, а 1970-го його позбавили волі за заподіяння тілесних ушкоджень середнього ступеня. (Щоправда, подаючи вже, як кандидат у президенти, автобіографію в Центрвиборчком, Янукович забув про свої ходки).

6 жовтня 2004 року Григорій Омельченко в парламенті заявив, що вперше тодішнього прем"єра ув"язнили за грабіж. Тоді ж Омельченко оприлюднив інформацію про можливу причетність головного "регіонала" до ще одного злочину: "Після відбуття другого покарання Янукович скоїв тяжкий злочин: з групою осіб жорстоко побив і зґвалтував жінку, але відкупився від потерпілої, а кримінальна справа була закрита".

Григорій Омельченко заявив, що "Янукович організував зграю бандитів", яка бешкетувала в місті Єнакієве. "Вечорами людям було страшно заходити в під"їзди, виривали з рук жінок, ветеранів війни й праці сумки з трьома рублями, по-живому видирали сережки вартістю 10 рублів".

П"ять років тому заяву Омельченка залишили без уваги. Тепер народні депутати зажадали, щоб її розслідували.

Після відбуття другого покарання Янукович скоїв тяжкий злочин, заявив Григорій Омельченко

— Я ініціював п"ять листів, зокрема й панові Януковичу як главі фракції Партії регіонів, із проханням направити свої кандидатури в тимчасову слідчу комісію з фактів, які були оприлюднені Григорієм Омельченком із трибуни парламенту, — каже Сергій Соболєв.

Він також зауважив, що такі листи, за регламентом, повинні бути розглянуті протягом п"яти днів. І незалежно від того, фракція направлятиме своїх представників чи ні, комісію створять. Після розслідування, на думку Сергія Соболєва, буде зрозуміло "кому вигідне роздування, а не реальне розслідування інциденту в "Артеку".

Про можливу третю кримінальну справу проти Януковича раніше заявляв не тільки Григорій Омельченко. У статті "Курс кримінального прем"єрознавства", опублікованій у травні 2004-го, журналіст Володимир Бойко писав: "Автор неодноразово чув розповіді про те, що вже в 1980-ті Янукович притягався до кримінальної відповідальності за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах".

Люди, які знали Януковича під час його життя в Донецькій області, за словами Володимира Бойка, говорять, що саме космонавт Георгій Береговий, у якого лідер ПР під час перебування директором автобази в Єнакієвому був довіреною особою на виборах, врятував його від чергової судимості. "У всіх "легендах" у різних варіантах обов"язково є історія про притягнення Януковича до відповідальності за зґвалтування", — писав журналіст.

Віктор Янукович уміє сказати щось таке, після чого його прес-секретарям довго доводиться "відмивати" свого шефа. Чого лише варті його численні ляпи з приводу "Анни Ахметової", "Стокгольмських домовленостей" замість Гельсінських тощо.

Так, недавно лідер "регіоналів" відповів кореспондентові видання "Українська правда" на запитання стосовно колишньої державної, а нині належної опозиційному прем"єру резиденції у "Межигір"ї": "Язиком не ляпай". А у середині вересня, виступаючи в Кривому Розі в колі своїх однопартійців, Янукович заявив: "Я краще сів би втретє, ніж допустив би нинішню владу до влади. Державі було б дешевше, щоб постраждала одна людина, ніж страждає вся країна".

Важко зрозуміти, як ув"язнення конкретної людини може врятувати країну, але готовність керівника Партії регіонів пожертвувати собою варто гідно оцінити. От нехай парламентська комісія й розбереться, чи був у Віктора Федоровича шанс зробити такий "подвиг".

Зараз ви читаєте новину «Чи міг Янукович сісти втретє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути