вівторок, 28 квітня 2015 16:43

ЗМІ склали ТОП-20 найбагатших нардепів
1

INSIDER проаналізував усі фінансові звіти народних обранців і склав рейтинг офіційно найбагатших членів парламенту.

Під час розрахунків до уваги брали доходи нардепів за 2014 рік, їхні рахунки в банках і вартість цінних паперів і часток у статутних капіталах компаній, що їм належать. У самому рейтингу ці значення сумували.

Найбагатшим нардепом, згідно з опублікованими деклараціями, став колишній "регіонал" і теперішній член депутатської групи "Відродження" Леонід Клімов. У 2014 році він заробив 3,3 мільйона гривень, з яких 3,2 млн грн становили дивіденди і проценти, решту – заробітна плата.

Разом із тим на рахунках Клімова в банках розміщено 4,4 млн грн, а вартість цінних паперів і часток у статутних капіталах компаній, що йому належать, – 789 млн грн.

Нардеп є бізнесменом. Він володіє футбольним клубом "Чорноморець" та "Імексбанком", в який на початку 2015 року було введено тимчасову адміністрацію. Крім того, Клімов - співвласник ТЦ "Новий привоз" (Одеса) та мережі готелів "Чорне море".

На другому місці - ще один колишній "регіонал" і один із засновників групи "Відродження" Віталій Хомутиннік. Минулого року він заробив 294 мільйони гривень. Із них 163 тис. грн – зарплата, 117,6 млн грн – дивіденди і ще 176 млн грн – дохід від відчуження цінних паперів і нерухомого майна.

На рахунках Хомутинніка в банках розміщено 208 млн грн, а вартість цінних паперів і часток у статутних капіталах компаній, що йому належать, – близько 43 млн грн.

Нардеп є власником і співвласником компаній: "Капітал-фінанс", "Фінансовий стандарт", "Каскад-інвест" та інших. З початку 2000-х він був президентом "Союзу молоді регіонів", а віце-президентом організації у цей же час був Віктор Янукович-молодший.

На третьому місці - нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Олексій Савченко, який у 2014 році заробив 28 млн. грн. Його офіційна зарплата за рік становила 7,5 тис. грн, все інше – дивіденди та проценти.

Разом із цим нардеп має найбільший офіційний вклад на рахунках у банках – 390 мільйонів гривень.

Олексій Савченко – колишній радник екс-генпрокурора Віталія Яреми. Він тривалий час був співвласником "Авант-банку", до якого причетний сам Ярема та його син Валерій.

Четвертий у списку найбагатших нардепів - член депутатської групи "Воля народу" Сергій Мартиняк. Торік він заробив 96 млн. грн. Ситуація стандартна – 400 тис. грн становила зарплата, решта – дивіденди, продаж майна та "інші види доходів".

На рахунках у банках депутат коштів не має, розмір його внесків до статутних капіталів компаній становить 275,8 мільйона гривень.

Мартиняк є засновником великого аграрного холдингу "Пан Курчак", що займається виробництвом комбікормів і вирощуванням зернових і птиці.

На п'ятому місці - представник "Народного фронту" В'ячеслав Константіновський, який за минулий рік заробив 15,5 мільйона гривень. Основну частину доходів він отримав із продажу цінних паперів і нерухомості, річна ж зарплата становила лише 28 тис. грн.

За розмірами вкладів у банках Константіновський іде відразу після Савченка, на його рахунках - трохи більш ніж 252 млн грн.

Брати В'ячеслав і Олександр Константіновські володіють холдингом "Київ-Донбас", компанією Kyiv Donbas Development Group, мережею ресторанів "Пузата хата" і Carte Blanche. Фінансовий стан братів оцінюють у понад $380 мільйонів.

На шостому місці за розмірами статків - заступник голови "Опозиційного блоку" Сергій Льовочкін. У 2014 році він заробив 10,2 млн грн. 99,9% цієї суми становили дивіденди і проценти.

Сума коштів на його рахунках у банках становить 19,7 млн грн, а загальна вартість цінних паперів і часток у статутних капіталах – 236,6 млн грн.

Через холдингову компанію Oskaro Investments Limited Льовочкін володіє акціями "Газтеку" (дистрибуція газу), "Укррічфлоту", активами інших емітентів у хімічній та енергетичній галузях і нерухомості, а також Inter Media Group, до якої входить телеканал "Інтер". Журнал "Кореспондент у 2013 році оцінив його статки у $425 мільйонів.

Сьомий у списку - депутат від "Самопомочі" Андрій Журжій, який у минулому році заробив 8,5 млн грн: 8 млн грн дивідендів і 450 тис. грн зарплати.

На рахунках Журжія у банках розміщено 1,8 млн грн, а розмір внесків до статутних капіталів компаній, в яких він є співвласником, – 235,5 млн грн.

З 2005-го по 2012 рік Андрій Валерійович працював начальником юридичного департаменту групи компаній "Фоззі". Основну частину його статків становлять внески до статутного капіталу ТОВ "Група компаній "Інвестиційні партнери", що займається наданням фінансових послуг.

На восьмому місці - безпартійний нардеп Олександр Супруненко. У 2014 році він заробив майже 20 млн грн – 99,9% з них, традиційно, дивіденди і проценти, решта – зарплата.

На рахунках у банках Супруненко має 101,5 млн грн, ще 100 мільйонів задекларовано як внески до статутних капіталів компаній.

Олександра Івановича і його брата В'ячеслава, який є зятем екс-мера Києва Леоніда Черновецького, пов'язують зі структурами, що незаконно приватизували частки холдингових компаній "Київміськбуд" (80%), "Київводоканал" (25,46%), "Київхімволокно" (51%) та "Київгаз" (28,46%).

Крім того, Супруненки були співзасновниками низки компаній, що надавали юридичні послуги.

На дев'ятому місці - Геннадій Бобов, що входить до депутатської групи "Відродження". Торік він заробив 159,5 тис. грн зарплати і 55,5 млн грн дивідендів і процентів.

На рахунках Бобова в банках лише 33,4 тис. грн. Разом із тим загальна вартість цінних паперів і часток у статутних капіталах компаній, якими він володіє, становить понад 164 млн грн.

Бобов займається аграрним бізнесом. Разом зі своєю дружиною Світланою він володіє компанією "Панда", що орендує більш ніж 200 тис. га землі в Черкаській області.

Десяте місце в олігарха-нардепа Вадима Новинського з "Опозиційного блоку". За минулий рік він заробив 1,2 млн грн, з яких більше мільйону склала авторська винагорода та дивіденди. Ще 169 тис. грн – зарплата.

Разом з тим, Новинський отримав 208 млн грн з Кіпру і Росії. Точне джерело походження цих грошей не вказане.

Ще 578 тис. грн депутат задекларував як кошти на рахунках у банках і 4,9 млн грн – як цінні папери.

Вадим Новинський є власником "Смарт-холдингу" – одного з найбільших в Україні гравців на ринку металургії і машинобудування. За версією Forbes, він знаходиться на 6 місці у рейтингу найбагатших українців, а його статки оцінюються у $790 мільйонів.

До другої десятки найбагатших народних обранців увійшли екс-голова Донецької облдержадміністрації і співвласником корпорації ІСД Сергій Тарута із загальними статками 154,7 млн грн (за даними Forbes, загальні статки нардепа становлять $144 мільйони), сестра Сергія Льовочкіна Юлія зі статками 98 мільйонів гривень, депутат від "Народного фронту" Ігор Котвіцький – 90,5 млн грн, Валентин Ничипоренко з "Відродження" – 86,3 млн грн, його колега по партії Валерій Писаренко – 82 млн грн, Владислав Артошенко з БПП – 64,4 млн грн, Вячеслав Богуслаєв (власник "Мотор Січі") з "Волі народу" – 62,5 млн грн, його колега по групі Степан Івахів – 58,5 млн грн.

Партнер Івахіва по бізнесу – співвласник групи компаній "Континіум" (АЗС WOG) Ігор Єремєєв задекларував 46,8 млн грн, з них 24 млн грн – дохід за 2014 рік. Ще по 11 млн грн – у банках і в статутних капіталах підприємств. Безпартійний співвласник мережі супермаркетів "Епіцентр" Олександр Герега задекларував 44,6 млн грн.

Як і в першій десятці, основну частину доходів нардепів становлять дивіденди та гроші, отримані від здачі в оренду й продажу нерухомості. Зарплата ж становила лише 0,1-5% прибутків. Основна частина статків народних обранців розміщена на їхніх рахунках у банках, у цінних паперах і в уставних капіталах приватних компаній.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ склали ТОП-20 найбагатших нардепів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути