Ексклюзиви
четвер, 20 листопада 2014 17:05

Зі звільненням Гонтаревої гривня укріпиться - економіст

Зі звільненням Гонтаревої гривня укріпиться - економіст
фото: www.epravda.com.ua

Главу Нацбанку Валерію Гонтареву треба звільнити. Вона наробила чимало помилок. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав економіст Олександр Охріменко.

"Завдяки її звільненню гривня укріпиться на 50–60 копійок. Люди й бізнесмени сподіватимуться, що будуть зміни на краще, менше купуватимуть валюту. Коли відправили у відставку Степана Кубіва (попередній голова НБУ.— ред.), долар подешевшав на 1,5 гривні", - зауважив він.

На його думку, у Гонтаревої було кілька ключових помилок.

"У липні викинула 80 мільйонів доларів з міжбанківського ринку. Американської валюти стало менше, ніж потрібно було, і вона подорожчала з 11 гривень до 13. Хотіла показати МВФ, що збільшує золотовалютні резерви, але наступила на ті ж граблі, що і Кубів. Той у березні викупив 50 мільйонів — і долар підстрибнув з 9 до 11 гривень. Не треба було робити гучних заяв з приводу курсу. Міністр фінансів і голова НБУ ніколи не повинні оголошувати курсу. Мають запевнити: створений курс задовольнить і громадян, і бізнес. Не слід було погрожувати скороченнями половині працівників Нацбанку. Після цього частина з них почала виконувати обов'язки абияк", - наголосив Охріменко.

Він вважає, що голові НБУ в липні треба було не викуповувати долари, а навпаки — продати на міжбанківський ринок. Першого дня — на скільки був попит. Це приблизно 200 мільйонів. Кожного наступного — по 50 мільйонів. Тоді б їх у банках стало більше, ніж потрібно. Паралельно мали запустити кампанію у пресі — з прогнозами про курс 8–9 гривень за долар. Люди та міняйли, що купували долари у березні по 11 гривень, кинулися б їх продавати у банки. За їхній рахунок можна було поповнити золотовалютні резерви на кілька мільярдів. І одночасно загасити попит на валюту. Тоді курс утримали б на рівні десь 11 гривень за долар. Подібну схему використовували торік у жовтні", - додав економіст.

Зараз ви читаєте новину «Зі звільненням Гонтаревої гривня укріпиться - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути