Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2014 17:11

Заяви Путіна суперечать женевським домовленостям - МЗС

Заяви Путіна суперечать женевським домовленостям - МЗС
Фото: radio24.ua

МЗС України "з розчаруванням і занепокоєнням" сприймає заяви президента РФ Володимира Путіна в ході "прямої лінії" 17 квітня.

Про йдеться у заяві відомства.

"Чимало з них прямо суперечать висловленим на Женевських переговорах запевненням російської сторони щодо її зацікавленості у деескалації ситуації навколо України та українсько-російських відносин", - зазначає МЗС.

На думку українських дипломатів, "суперечливість заяв російської сторони остаточно дискредитує її позицію щодо нібито непричетності до подій в Автономній Республіці Крим та у східних регіонах України".

У МЗС нагадали, что 4 березня Путін категорично заперечував участь російських військових у блокуванні частин української армії в Криму, але вже 17 квітня визнав, що за так званими силами самооборони Криму стояли російські військовослужбовці, які допомогали провести "чесний" референдум.

У міністерстві переконані, що тепер російська сторона має визнати анексію Криму.

"Зневажливий тон, великодержавні нотки та псевдоісторичні висновки у висловлюваннях В.Путіна свідчать про справжнє ставлення кремлівського керівництва до громадян України як до людей, за словами самого очільника Росії, "другого сорту", наочно демонструють, чого варті їх цинічні запевнення у "дружбі" і "братерстві"", - вважають дипломати.

Особливо їх обурило ставлення Путіна до шахтарів.

"Абсолютно неприйнятними вважаємо образливі заяви Путіна щодо представників шахтарської професії, яким, за його словами, більше нічого не потрібно, ніж "хильнути півсклянки – і на пляж" (саме так він пояснив, чому шахтарі приїжджають відпочивати до Криму)", - йдеться у заяві.

Разом з тим у МЗС переконані, що "не всі росіяни підтримують нинішні заяви і дії Кремля, зокрема, щодо України".

"Віримо, що голос справжньої, цивілізованої і демократичної Росії звучатиме чимдалі потужніше", - підкреслюються у міністерстві.

Як відомо, у Женевській заяві, зробленій за підсумками чотиристоронніх переговорів 17 квітня, сторони наголосили на необхідності знизити градус протистояння. Зокрема, в ній йдеться про те, що незаконно захоплені в Україні адміністративні будівлі мають бути звільнені і повернуті законним власникам.

Щодо щирості обіцянок Росії, однак, сумніви виникли навіть у підписантів резолюції. Зокрема у США та Києві вже заявили, що не здивуються, якщо Росія їх порушить.

Зараз ви читаєте новину «Заяви Путіна суперечать женевським домовленостям - МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути