Ексклюзиви
неділя, 16 лютого 2014 16:55

"Зараз всі дружно бояться Коліївщини" - військовий експерт

"Зараз всі дружно бояться Коліївщини" - військовий експерт
Фото: ar25.org

Печерський райсуд Києва зняв звинувачення з екс-голови КМДА Олександра Попова і екс-заступника голови РНБО Володимира Сівковича у справі про розгін майдану. Суд зняв звинувачення з Сівковича і Попова посилаючись на закон про амністію, в якому зазначалося, що від покарання звільняються порушники ст. 365 Кримінального кодексу "Перевищення влади або службових повноважень". 

- Формально влада виконує закон про амністію, яку вони прийняли, - наголошує в інтерв'ю Gazeta.ua військовий експерт Олексій Арестович. - Ще кількох не простили через формальності. Зокрема, Корчинського через те, що він не прибув на засідання суду. Неформально. Останнє, що може зробити влада здавати власних виконувачів та організаторів. Якщо вони так робитимуть, то не матимуть людей. В них і так все тримається на волоску.

Тобто?

- Їхні люди вже підшуковують місця при новій владі, тому і не хочуть всім цим займатись. Всі дружно бояться Коліївщини (селянсько-козацьке повстання на Правобережній Україні у 1768 році проти кріпосницького, релігійного та національного гніту шляхетської Польщі. – Gazeta.ua), що назріває.  І якщо вони здаватимуть своїх, то за жодні гроші не найдуть нікого, та й грошей вони не мають. Тому прощають. Сівкович та Попов – ключові персонажі. Стара школа. Тобто по суті вони їх покарали, народ випустив пару, і все, всі задоволені. А потім вже можна випускати.

Як оцінюєте інформацію з приводу підвищення Сівковича?

- Все можливо, людина ж довела вірність. Тобто спочатку покарали, а тепер треба похвалити, бо він постраждав. Професіоналів же не так багато. Все треба компенсувати. Кадри – вирішують все. Це великий біль головний. Тих, хто багато говорять – багато, проте дуже мало тих, хто може реально зробити справу. Тим паче в такій ситуації.

Що влада продемонструвала?

- Нічого. Вони не думають такими категоріями. Є головний, "батя" і хто швидше прийшов, того ж тактична лінія перемогла, а потім повторюється те ж саме і з наступними. Немає єдиного командування з тієї сторони, вони всі конкурують.

Останні дії влади не призведуть до ескалації настроїв?

- Поки ні. Проте вони мають набагато гіршу проблему. Грошей немає, ніхто не дає ані Росія, ані Захід. Бюджетники – це 20 мільярдів гривень щомісяця. А де їх брати? Друкувати? То зрозуміло, що буде з курсом. Перша невиплата бюджетникам стане поштовхом до масового соціального протесту по всій території України, навіть Схід та Захід повстануть. Тобто доведеться не з 50 тисячами мати справу, які мають відношення до Майдану, а із 500 тисячами. Тому вони зараз на роздоріжжі. Тим паче вони мають 60 днів на формування нового уряду, а якщо цього не станеться, то буде розпуск парламенту та інші неприємності.

Що далі робитиме влада?

- Витягувати своїх – Азарова, Тігіпка. А потім показово розривати на куски. Тобто вибірково вибиратимуть людину, а потім казатимуть, що він корупціонер, погана людина, давав жахливі накази. Це стосуватимуться всіх частин. Тобто превалюватиме метод канібалізму – їсти своїх. І це вигідніше, ніж чіпати опозиціонерів, бо може початись хвиля спротиву. А так скажуть, що почати з корупцією боротися, чистять ряди. Кажуть, що зараз Микола Янович зараз у Відні валідол п'є літрами, бо може стати винним у всьому.

Зараз ви читаєте новину «"Зараз всі дружно бояться Коліївщини" - військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути