Ексклюзиви
неділя, 31 травня 2015 20:57

"Запрошення іноземців на високі посади — це імітація реформ" — політолог

"Запрошення іноземців на високі посади — це імітація реформ" — політолог
Фото: УНІАН

 Політолог Михайло Басараб вважає, що призначення на посаду Одеської облдержадміністрації екс-президента Грузії Михаїла Саакашвілі могло бути ініційоване з-за океану. Про це він заявив у інтерв'ю для Gazeta.ua

 - Запрошуючи чи призначаючи на провідні посади фахівців з різних країн, де відбулися успішні реформи, українська влада таким чином намагається імітувати реформи, - каже фахівець. - Адже запрошені люди не є носіями якихось екслюзивних знань чи геніальних якостей. Насправді все давно відомо. Питання лише у тім, аби у нашої політичної верхівки було бажання реалізовувати той позитивний досвід, який має Грузія, Польща, країни Балтії. Тому запрошення іноземців на високі посади — це карикатура на реформи українських можновладців, які особисто не бажають здійснювати суттєвих перетворень. У такий спосіб вони лише формально відповідають на запит суспільства на реформаторів. Поки що із запрошенням іноземців ми не побачили стрімких зрушень у країні.

До речі, Михаїл Саакашвілі робив кілька заяв, у яких критично оцінював темпи реформ в Україні, називаючи їх повільними і млявими.

 Чому його кинули саме на Одещину?

 - Якщо брати до уваги тісні зав'язки Саакашвілі зі США, то призначення могло бути ініційоване звідти. Тоді це серйозний сигнал для українських еліт. Адже якщо Саакашвілі зможе реалізувати ефективні перетворення в масштабах однієї області, то це буде жовта картка для українського президента і прем'єра. Бо усім стане ясно, що в нинішніх реаліях можливі позитивні зміни навіть у дуже непростому регіоні.

До того ж, у засобах масової інформації почали з'являтися повідомлення, що на Заході розробляються плани щодо вирішення придністровського "гордієвого вузла". Якщо це справді так, то з боку західних держав це спроба попередити невблаганного і нахабного Путіна. Аби продемонструвати, що Захід готовий до застосування асиметричних силових ходів.

 Саакашвілі заявив, що він звільнить більшість чиновників обладміністрації. Наскільки може бути серйозний спротив з боку місцевих еліт?

 - Усе залежить від того, з якими і чиїми гарантіями Саакашвілі погоджувався на цю посаду. Напевне, від достатньо впливових політичних гравців він мав отримати гарантії, що ніхто не чинитиме йому перепон, а з боку Києва буде усіляке сприяння. Тож яким би не був спротив місцевих еліт, мандат Саакашвілі передбачатиме наявність дієвих механізмів, аби зламати цей спротив.

 Який він може мати вплив на митницю та силові структури?

 - Зрозуміло, що це окремі вертикалі, які відносно підпорядковані облдержадміністраціям. Але часто вплив харизматичних керівників виходить за межі прописаних повноважень. Якщо Саакашвілі матиме належну політичну волю і відповідні гарантії з боку Києва чи інших політичних суб'єктів, то він зможе впливати і на ті сфери, які йому прямо не підпорядковані. Політика — це не лише унормовані стосунки між її учасниками, а й сплав неформальних комунікацій та засобів впливу.

 Олігарх Ігор Коломойський заявив, що Саакашвілі здасть Одещину Путіну. Чи обґрунтовані такі побоювання?

 - У цій заяві читаєтся роздратування Коломойського через те, що він втратив область, адже попереднім очільником Одещини був його ставленик Ігор Палиця. Зрозуміло, що він не міг спокійно сприйняти цієї зміни, тому з його вуст пролунала така емоційна заява, яка суперечить здоровому глузду і будь-якій логіці.

 Є думка, що ця посада для Саакашвілі — це трамплін для стрибка у крісло прем'єра.

 - Цілком можливо. Така версія має право на життя. 

Зараз ви читаєте новину «"Запрошення іноземців на високі посади — це імітація реформ" — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути