Ексклюзиви
четвер, 08 грудня 2016 11:55

З Новинського зняли недоторканність

З Новинського зняли недоторканність
УНІАН

Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата з "Опозиційного блоку" Вадима Новинського.

За це проголосували 228 депутатів.

Новинський фігурує у справі про викрадення 2013 року помічника колишнього предстоятеля Української православної церкви та узурпації влади екс-президентом Віктром Януковичем.

Перед голосуванням генпрокурор Юрій Луценко повідомив про кримінальне провадження.

"19 листопада 2014 року по цій справі оголосили підозру Коряку (екс-глава київської міліції. - Gazeta.ua) та Захарченку (екс-міністр внутрішніх справ. - Gazeta.ua), а 20 листопада того ж року працівникам "Грифона". За співучасть, посібництво по цій справі проходить і народний депутат Новинський", - сказав він.

Провадження 2 роки тому у травні почало вести управління ГПУ із розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями.

Луценко вказав на злочин за фактом перевищення службових повноважень колишніми високопосадовцями - Януковичем, Захарченком та Коряком і працівниками правоохоронних органів Києва при незаконному позбавленні волі особистого помічника нині покійного предстоятеля Української православної церкви, митрополита Київського і всієї України, Блаженнішого Володимира Сабодана, а саме архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра Драбинка".

За словами Луценка, з вересня по грудень 2013 року депутат Новинський був співучасником вчинення злочинів Януковичем, Захарченком і Коряком.

"Янукович із червня 2013 року по лютий 2014-го намагався створити умови для узурпації влади, зокрема через призначення на вищі церковні посади лояльних до нього людей, шляхом тиску на митрополита Володимира", - розповів генпрокурор і додав, що Новинський був відповідальний у Януковича за діяльність УПЦ.

Володимира хотіли змусити зректися керівництва цервою і обрати іншого предстоятеля, сказав генпрокурор.

"Роль Новинського полягала у доведенні до логічного кінця плану Януковича щодо усунення із посади митрополита", - продовжив Луценко.

За словами Луценка, Драбинка тримали у неволі 170 діб, зокрема у заміському комплексі Ірпеня та у Вишгородському районі. А Захарченко вимагав від Драбинка переконати предстоятеля УПЦ написати заяву про відречення від посади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко допоміг Новинському отримати громадянство

Водночас Новинський з трибуни назвав це "фантазіями" і "політичним переслідуванням".

"Я не був посібником якихось неправомірних дій колишнього керівництва МВС", - заявив депутат.

Також "опоблоківець" вказав на "економічне підґрунтя".

"Напередодні засідання комітету силами військової прокуратури у одного з керівників "Смарт-Холдингу" з сьомої ранку до одинадцятої вечора проводили обшуки. Перевернули весь будинок догори дном", - розповів політик.

Російському бізнесмену Вадимові Новинському українське громадянство своїм указом надав Віктор Янукович 29 травня 2012 року. Отримав паспорт "за визначні заслуги перед Україною".

Він - один зі спонсорів та учасників паломництва Януковича на Новий Афон 2012 року. В Україні володіє "Смарт-Холдингом". Має активи в гірничо-металургійному комплексі, суднобудуванні, сільському господарстві, будівництві й виробництві будматеріалів, фінансовому секторі, машинобудуванні.

Зараз ви читаєте новину «З Новинського зняли недоторканність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути