Ексклюзиви
понеділок, 18 листопада 2013 21:12

"Якщо після саміту режим Януковича не підтримають, то він рухне" - експерт

"Якщо після саміту режим Януковича не підтримають, то він рухне" - експерт
Юрій Романенко Фото: operkor.wordpress.com

Україна планує підписати Угоду про асоціацію з ЄС на саміті Східного партнерства у Вільнюсі 28-29 листопада, проте Київ досі не виконав частину умов ЄС. Зокрема щодо реформи прокуратури, виборчого законодавства та звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

- Не лише Янукович зараз визначає правила гри з української сторони. Він – лише один із гравців. Лише тоді, коли з'явиться конкретика, політичний блеф відійде, а на поверхню вийде консенсус. Тобто ще два тижні ми спостерігатимемо цей галас, бо лишається шанс для маневру і сторони намагатимуться максимально вижати із ситуації на свою користь, - наголосив політолог Юрій Романенко в інтерв'ю Gazeta.ua.

"Регіонали" почали висловлювати протилежні думки з приводу Тимошенко та підписання Угоди. Яка мотивація подібних заяв?

- Вони прикривають альтернативний сценарій, який зараз розгортається. А саме – отримання Угоди без звільнення Тимошенко під фінансові гарантії. Є ще варіант – неотримання Асоціації у випадку домовленості з Путіним. Відомо, що Янукович вже декілька разів зустрічався із президентом РФ. Можливо, що в результаті таких зустрічей з'явився пакет домовленостей щодо узгодження інтересів України та Росії. Як наслідок, з цього може витікати курс на зрив Вільнюського саміту. "Регіонали" підсвічують фоновою темою те, що Україна понесе величезні втрати від євроінтеграції. Це проявляє інший ключовий аспект - нестача засобів, яка в нинішніх умовах дестабілізує всю державну машину. Це може завершитись колапсом економічним, політичним.

Тобто вони намагаються таким чином утриматися при владі?

- Втрата влади їх дуже лякає. Тобто вони затіяли цю гру із Євросоюзом, щоби знайти ці засоби. Зараз вже намагаються "викачати" ці засоби не лише у ЄС, а навіть Росії, США. РФ "проморгала" цю ситуацію, бо недооцінила серйозність становища. Вона намагалась спробувати відігратись, постійно підвищуючи ставки. Спочатку батогом, а тепер і пряники побачимо. А Європа теж не до кінця розуміє стиль і методику поведінки нашого політичного класу, вона зараз із жахом для себе починає розуміти, що всі ті величезні зусилля, які були витрачені, можуть піти прахом, бо Київ застряг у болоті української політики. Брюссель розуміє, що виникає все більше зобов'язань, які Київ вимагає від них. От в рамках цих мотивацій і відбувається гра, побудована на блефі.

Хто блефує?

- Всі сторони. "Регіонали", наприклад, вимагаючи якоїсь компенсації за те, що Україна втратить східний ринок. Хоча в рамках підготовки до Угоди про асоціацію всі економічні ризики вони проговорювали ще півтора роки тому. Тобто зрозуміло, що провладна сила лукавить, коли каже, що щось не розуміли.

Україна як найслабкіша сторона блефує найбільше, бо окрім блефу та геостратегічної позиції країни у них по суті більше нічого немає. Зараз Янукович не в тій ситуації, що може диктувати умови, тобто він може запропонувати якісь умови, але в результаті йому нав'язують умови зовнішні гравці.

А Москва і Брюссель?

- Так, Росія блефує і підкачує різні загрози, бо для неї втрата України буде критично болючим питанням. Це спричинить втрату впливу по всій Східній Європі. Плюс це вдарить по її економіці, бо Україна відіграє специфічну та дуже важливу роль з точки того ж експорту нафти. Це ще не говорячи про геостратегічну роль.

І Брюссель також блефує. Ми бачимо, як змінюється риторика європейців. Ще два тижні тому вустами Радослава Сікорського (міністр закордонних справ Польщі - Gazeta.ua) та інших політиків було сказано, що шанси України на отримання Асоціації знижуються, якщо не випустять Тимошенко. Сьогодні вже чуємо, що можливе підписання Угоди, без її звільнення. Ніби потім домовляться. Тобто весь цей галас носить такий підтекст, в умовах, коли не конкретизувались умови згідно з якими Янукович буде відходити під ту, чи іншу парасолю.

Які у Януковича будуть шляхи до відступу в разі зірвання Угоди?

- Він зірве Угоду лише в тому випадку, коли він домовиться з Росією про фінансову підтримку. Для Януковича особливість ситуації полягає в тому, що після Вільнюсу він все одно має отримати від когось підтримку. Якщо цього не станеться, і його режим не отримає підтримку, то він просто рухне. Проблема в тому, що не буде чим закрити бюджетні дірки навіть за цей рік, не кажучи про те, як пережити зиму, в умовах коли експортні позиції України погіршились.

Чи можливо, що відпустять Тимошенко, а Асоціації все одно не буде?

- Цього не буде. Її не випустять, оскільки ніхто не дає жодних гарантій Януковичу. З точки зору Януковича, це абсолютно правильна позиція, бо тільки Тимошенко ставить загрозу для нього та його олігархічного кооперативу. Чого? Бо вона непередбачувана і в неї є мотивація для помсти.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо після саміту режим Януковича не підтримають, то він рухне" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути