пʼятниця, 06 травня 2016 21:31

Викривач "панамських документів" пояснив причину свого вчинку

Викривач "панамських документів" пояснив причину свого вчинку

Викривач, який передав журналістам "панамський архів", пояснив, чому прийняв таке рішення. Він написав статтю на 1800 слів, де оголосив про готовність передати нові дані, повідомляє Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ).

Відзначається, що людина, яка ховається під псевдонімом Джон Доу, уточнив, що не працює на будь-яку державу або спецслужбу.

За його словами, на тлі скандалу найбільш обговорюваною темою стало визначення того, що "в системі" легально, а що - незаконно. Доу зазначив, що офшорні компанії усвідомлювали незаконність своїх дій, і тому повинні понести покарання "без будь-яких поблажок".

Крім того, Доу вимагає від влади різних країн прийняти закони, що захищають викривачів.

Він також запропонував ввести обов'язкову публікацію даних комерційних компаній, включно з інформаціэю про справжніх кінцевих бенефеціарах.

"Ухилення від податків не можна перемогти, якщо влада продовжить брати гроші від еліт найвищого рівня", - зазначив він і додав, що на даний момент виявилися скомпрометованим безліч гілок влади і сфер бізнесу: банки, фінансові регулятори, податкові органи, суди, медіа та юридичні компанії.

"Загальним підсумком усіх цих поразок стало повне вимивання етичних стандартів, яке, в кінцевому підсумку, веде до того, що ми називаємо капіталізмом, але насправді рівносильно економічному рабству", - підсумував Доу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як "панамські папери" зачепили Порошенко

Нагадаємо, 3 квітня міжнародний консорціум журналістів опублікував масштабне розслідування про офшорні компанії, які використовуються впливовими людьми для ухилення від сплати податків. Серед фігурантів скандалу - президент України Петро Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Викривач "панамських документів" пояснив причину свого вчинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути