Ексклюзиви
вівторок, 21 жовтня 2014 14:50

Військові стали заручниками політичних ігор — експерт про Іловайськ

Військові стали заручниками політичних ігор — експерт про Іловайськ
tsn.ua

"Іловайський котел" створено штучно.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Дмитро Снєгирьов, коментуючи звинувачення слідчої комісії по розслідуванню подій.

"Ні для кого не секрет, що Гелетей і Муженко винні в "Іловайському котлі". І для Порошенка також. Можливо, це новина для самої слідчої комісії. Також їм треба визнати, що міністром оборони призначили не фахову людину за розпорядженням президента. Відповідно Порошенко несе відповідальність за непрофесійність, яка коштувала тисячі людських життів. На Гелетеї практично висіла доля країни", - розповів експерт.

Снєгирьов наголосив, що також до відповідальності повинні притягнути керівників зовнішньої розвідки — армійської та Служби безпеки: "Це провал української розвідки. Вона допустила можливість утворення котла".

Він сумнівається, що винних за трагедію в Іловайську покарають: "Як показує практика, назвати винних і довести справу до суду — це дві не сумісні речі. Ця справа навряд чи дійде до суду. Скоріше, все спустять на гальмах. Якщо ж суспільство вимагатиме публічної "страти" винних, тоді президент може і віддасть".

Експерт підкреслив, що досі немає жодного кримінального провадження щодо чиновників, які 23-ри роки розвалювали державу.

Снєгирьов навів паралелі між російсько-чеченською війною і російсько-українською: "Дуже дивні збіги обставин. Для підписання угод потрібна була важка поразка військових. Вони стали заручниками політичних ігор. Мета — дати зрозуміти суспільству про необхідність цих мирних угод. Тобто "Іловайський котел" використали для моменту, щоб отримати мандат довіри для підписання "мінських угод". Сам котел був штучний. Створювався як руками росіян, так і нашого вищого військового керівництва. Не знати про переміщення російських військових було не можливо".

Експерт додав, що не згадують про інші провали військового керівництва під час АТО: "Не говорять про "луганський котел", куди потрапила 70-та бригада. Ще був "прикордонний котел", коли загинуло близько 3 тисяч. Маю на увазі, оточення 72, 79 та 24 бригади. Це повний провал. А нам витягають один епізод, який найболючіший і на слуху. Гелетея і Муженка треба притягувати до відповідальності за всю провальну військову доктрину протягом так званого АТО".

Нагадаємо, слідча комісія Верховної Ради звинуватила в трагедії під Іловайськом екс-міністра оборони Валерія Гелетея та начальника Генштабу Віктора Муженка. На початку жовтня головний військовий прокурор Анатолій Матіос назвав першопричиною цих подій дезертирство 5-го батальйону "Прикарпаття".

 

Зараз ви читаєте новину «Військові стали заручниками політичних ігор — експерт про Іловайськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути