понеділок, 12 жовтня 2015 17:14

Вибори на Донбасі пройдуть не раніше ніж через рік - голова Комітету виборців

Вибори на Донбасі пройдуть не раніше ніж через рік - голова Комітету виборців
Reuters

Через рік вимушені переселенці з Донбасу зможуть проголосувати лише за депутатів Донецької і Луганської обласних рад.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав голова Комітету виборців Олексій Кошель.

"На сьогодні є дуже чіткий механізм створення виборчих дільниць для переселенців у всіх обласних центрах. Дуже складно організувати комплексне голосування за міську і сільську ради. Цього не робитимуть. Для полегшення процесу виборів, донбасці обиратимуть депутатів лише Донецької і Луганської облрад. Вони відбуватимуться за пропорційною системою з закритими списками. Це дозволить оптимально провести агітацію і ознайомити виборців з програмами кандидатів", - заявив він.

На його думку, для участі у голосуванні влада може організувати приїзд переселенців на окупований Донбас.

"Вибори на окупованій території Донбасу пройдуть за чинним законодавством. Автобуси і потяги доставлять людей на виборчі дільниці. Йдеться про кілька сотень тисяч громадян. Зараз держава повинна переглянути перелік вимушено переміщених осіб. Не секрет, що переселенці реєструються для того, щоб отримати фінансове відшкодування. Мінсоцполітики вказує на їхню формальну кількість. Нараховують більше півтора мільйона. Але за даними військово- цивільних адміністрацій переважна більшість переселенців давно повернулася у свої домівки. Вони проживають на територіїї Донецької і Луганської областей, яка знаходиться під контролем Києва", - зазначив Кошель.

Голова Комітету виборців наголосив, що така організація виборчого процесу може виявити патріотизм з боку переселенців.

"Це було б значним громадянським кроком. Приїхати на виборчу дільницю в окупований Донецьк чи Луганськ для того, щоб обрати місцеву владу відповідно до закону України. Бажаючих не буде багато, але це було б показово для їхньої подальшої суспільної інтеграції. Ми повинні дотримуватись стандартів ОБСЄ. Крім вільної преси, це означає присутність українських правоохоронців на виборчих дільницях. Партії повинні мати можливість поспілкуватися з виборцями у звільнених від окупантів містах. Дуже оптимістино виглядають заяви українських політиків про проведення виборів на Донбасі у квітні 2016 року. Вони можуть відбутися лише через рік", - додав він.

Нагадаємо, після 25 жовтня Верховна Рада розпочне розробку законопроекту, який дасть можливість переселенцям голосувати в окупованих районах Донбасу. У своєму вчорашньому зверненні президент Петро Порошенко наголосив, що обов`язково забезпечить право внутрішньо переміщених осіб обирати місцеву владу.

Зараз ви читаєте новину «Вибори на Донбасі пройдуть не раніше ніж через рік - голова Комітету виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути