Ексклюзиви
четвер, 28 квітня 2016 13:49

Вибори на Донбасі - це реалізація планів Кремля, - політолог

Вибори на Донбасі - це реалізація планів Кремля, - політолог
Михайло Басараб Фото: gazeta.ua

Після виборів окуповані території Донбасу формально повернуться в Україну. Однак Росія повністю збереже свій вплив там.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Михайло Басараб.

Чи може Україна зараз виконати зобов'язання з Мінських угод?

- Ключовий момент тут — вибори на окупованих територіях. На цьому наполягають наші західні партнери. Цього хоче Путін. Але для України за нинішніх обставин це неприпустимо. Вибори на Донбасі тепер — це реалізація планів Кремля. Вони розморозять положення закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" від 16 вересня 2014 року. Документ передбачає амністію бойовиків, формування окремої прокуратури та судів на окупованих територіях. Тоді вони формально повернуться в Україну, але абсолютний вплив там матиме Москва. На Донбасі відбудуться вибори до Верховної Ради. Десятки кремлівських агентів потраплять в український парламент.

Який вихід?

- Президент і народні депутати повинні проявити державницьку позицію. У парламенті патріоти блокуватимуть ухвалення рішення про вибори на Донбасі. Ті ж, хто пропонуватиме запустити механізм його повернення в Україну, відчують серйозний суспільний і політичний тиск. Соціологічні опитування показують: українці проти реалізації Мінських угод.

Як розвиватимуться події, якщо не погодимося на вибори на Донеччині й Луганщині?

- Захід змушений буде піти нам на поступки. Коли значну частину Хорватії окупували серби, США та Європа тиснули на неї так само, як зараз на Україну. Але керівництво країни на чолі з тодішнім президентом Франьо Туджманом відстояло свою позицію.

Яка реформа для продовження співпраці за програмою МВФ даватиметься найтяжче?

- Антикорупційна. В її реалізації покладали величезні сподівання на президента. Він не справляється чи не бажає й намагається перекласти відповідальність на Верховну Раду. Поки що реформа обмежилася створенням нових інституцій. Хоча її можна було здійснити наявними в президента правоохоронними інструментами.

Чому вже місяць не маємо генпрокурора?

- Нещодавно президент наголосив, що визначитися повинна Верховна Рада. Це — абсурд, адже він не вніс кандидатуру генпрокурора на розгляд парламенту, як передбачає Конституція. Заминка — за главою держави.

Нагадаємо, за словами народного депутата від "Самопомочі" Вікторії Войціцької, заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд на зустрічі з представниками фракцій українського парламенту наполягала на проведенні виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей уже в липні. Пізніше Нуланд спростувала цю заяву.

Зараз ви читаєте новину «Вибори на Донбасі - це реалізація планів Кремля, - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути