Ексклюзиви
четвер, 24 жовтня 2013 08:04

В Україні прямо працює російська пропаганда - історик

В Україні прямо працює російська пропаганда - історик
Іван Патриляк Фото: soli.com.ua

Історик Іван Патриляк каже, що народну пам'ять про війну "вийняли з голів людей і затасували туди офіціоз із георгіївськими стрічками".

Таку думку він висловив у новому номері журналу "Країна".

"У нас на території прямо працює російська пропаганда. А цей міф (про Велику вітчизняну війну - ред.) узяли на щит за часів Хрущова. До того націотворчим міфом "радянського народу" була Велика Жовтнева соціалістична революція і побудова комунізму. Але у хрущовські часи стало зрозуміло, що з комунізмом справа поганенька. А за Брежнєва всі остаточно побачили, що не побудують його ніколи. Навіть сталінську конституцію змінили, бо там було написано: соціалізм збудували", - наголосив історик.

Водночас, він наголосив: "А тут уже 1970-ті, а комунізму досі нема. Треба було щось робити. Вихід знайшли вишуканий: "побудували" розвинений соціалізм, першу стадію комунізму. Ніхто ж не казав, скільки тих стадій має бути. Потрібен був новий міф, що тримав би вкупі конгломерат народів. Тож сказали, що у Великій вітчизняній війні весь радянський народ піднявся під мудрим керівництвом Комуністичної партії і врятував людство від коричневої чуми".

"Самотужки, всякі англійці й американці нічого не варті. Ще й месіанство яке! Коли впроваджували міф, інваліди в масі своїй уже повмирали. Справжні ветерани тяжко працювали. СРСР не мав такого післявоєнного синдрому, як США після В'єтнаму. Бо не було часу переживати, всіх гнали на роботу. А хто думав – у табір", - наголосив Патриляк, додавши, що в результаті "народилося нове покоління, яке війни не знало. І всі повірили. Народну пам'ять про війну вийняли з голів людей і затасували туди офіціоз із георгіївськими стрічками та кіно".

Повне інтерв'ю читайте у журналі "Країна" № 41 (194) за 24 жовтня 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «В Україні прямо працює російська пропаганда - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути