вівторок, 22 липня 2014 13:31

Уряд посилює режим економії щоб "залатати" фінансові дірки

Уряд посилює режим економії щоб "залатати" фінансові дірки
Фото: vikna.if.ua

Необхідність фінансувати військову операцію на Сході та невиконання планових показників бюджету змушують уряд винаходити методи ще більш жорсткої економії, щоб покрити бюджетну недостачу в 31 млрд гривень.

Про це пише інтернет видання Українська правда  з посиланням на Forbes.ua

За підрахунками міністра фінансів Олександра Шлапака, проведення АТО обходиться бюджету в 1,5 млрд гривень щомісяця.

"Ми вважаємо мінімально необхідною сумою 9,1 млрд до кінця цього року", - сказав міністр, однією фразою давши зрозуміти дві речі: що доведеться ще більше затягнути паски і що військова операція на Донбасі точно не буде блискавичною.

Бюджетні надходження не дають можливості вишукати додатковий фінансовий ресурс - фактично, навіть про отримання запланованих доходів мова не йде.

На 1 липня падіння ВВП становило 5%, прогноз до кінця року - мінус 6,5% при початкових очікуваннях в мінус 3%. Це просідання вже формує невиконання дохідної частини на 14,5 млрд гривень до кінця року.

За перше півріччя податкові надходження становили 122, 5 млрд гривень, або 96,8% від плану. Надходження від внутрішнього ПДВ - 40,5 млрд, або 92% від плану. Основна причина недобору - уповільнення темпів економічного розвитку.

Причиною відхилення від планових показників за імпортним ПДВ (43,4 млрд за півріччя, або 93,2% від плану) є скорочення обсягу імпортних операцій.

Наприклад, обсяги імпорту за січень-квітень 2014-го становили всього 78% від показника за аналогічний період 2013 року. Податку на прибуток підприємств надійшло 24,8 млрд гривень, що менше на 5,6 млрд гривень у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Все це вкупі з курсом гривні, який очікувався на рівні 10 грн/$, а реально долар коштує 12 гривень, сформувало додаткові видатки бюджету - 31 млрд гривень.

Для покриття дефіциту пропонувалося "продати щось непотрібне". Минулого тижня уряд оприлюднив програму приватизації, в рамках якої оголосило про плани виручити 15 млрд гривень за 164 об'єкта держвласності.

Зараз ви читаєте новину «Уряд посилює режим економії щоб "залатати" фінансові дірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути