понеділок, 25 липня 2016 16:04

Уряд фактично зірвав бюджетний процес і зробив все, щоб проігнорувати думку Ради - Долженков

Уряд фактично зірвав бюджетний процес і зробив все, щоб проігнорувати думку Ради - Долженков
Олександр Долженков

Новий уряд має намір закласти під час формування бюджету на 2017 рік збереження жебрацьких зарплат і пенсій, а також звуження соціальних гарантій і якості соціальних послуг. Про це заявив народний депутат від "Опозиційного блоку" Олександр Долженков, коментуючи внесене урядом у парламент розпорядження про основні напрямки бюджетної політики на 2017 рік.

"Уряд і не думає починати компенсувати втрати в реальних доходах людей. Більш того, 2017 року Кабмін планує чергове підвищення тарифів на газ для населення на 25%, гарячу воду - на 19%, на електроенергію для населення - на 55%", - зазначив Олександр Долженков.
За його словами, на тлі відсутності коштів на субсидії для оплати комунальних послуг, влада готується до тотального контролю за витратами і майновим становищем одержувачів соціальної допомоги.

"На практиці це обернеться вибірковим стеженням за тими, хто звернувся за субсидією. За бажання і старанності у фіскальних органів одержувачів субсидій можна зажахати так, що і бажання подавати на субсидію не буде, ще й штраф випишуть", - зазначив народний депутат.

Олександр Долженков вважає, що владі навряд чи вдасться досягти 3-х % темпу економічного зростання наступного року на підставі урядового бачення бюджету на 2017 рік.

"Новий уряд не готує ніяких значних заходів щодо нарощування темпів економічного розвитку. Окрім того, за два останні роки істотно скоротився обсяг зовнішньоторговельного обороту. Якщо торік зовнішньоторговельний баланс становив 124 мільярди, то зараз - 90 мільярдів, тобто скоротився на 34 мільярди. Ось це і є результатом роботи діючої влади", - додав політик.

За його словами, бюджетна резолюція не містить реальних стимулів для відновлення економіки: немає підтримки експортерів, проведення реіндустріалізації, створення нових робочих місць.

"Навпаки, влада має намір продовжувати тупикову модель розвитку останніх трьох років на основі зовнішнього управління західними кредиторами і життя в борг, гноблення інвестицій, посилення фіскального тиску на бізнес", - розповів народний депутат.

Крім того, Олександр Долженков звернув увагу на те, що уряд вніс до парламенту бюджетну резолюцію з 3-місячним запізненням, і, відповідно, документ не був розглянутий у парламенті через те, що сесія закрилася 15 липня.

"Уряд фактично зірвав бюджетний процес і зробив все, щоб проігнорувати думку Ради з напрямів бюджетної політики на 2017 рік. З таким підходом вже очевидно, що підготовка та затвердження проекту бюджету відбуватиметься в гірших традиціях останніх кількох років, коли за кілька днів до нового року "під ялинку" приймають документ, про зміст якого ніхто толком нічого і не знає", - підсумував Олександр Долженков.

Зараз ви читаєте новину «Уряд фактично зірвав бюджетний процес і зробив все, щоб проігнорувати думку Ради - Долженков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути