Ексклюзиви
четвер, 16 лютого 2017 14:20

"Українські суди не мають волі приймати важливі рішення" - адвокат Олександра Єфремова

Українське правосуддя має всю повноту компетенції для прийняття важливих рішень, але ухиляється від цього в силу непрозорих причин. Суд не має волі прийняти рішення. Такого більше немає ніде. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua заявив французький адвокат Максим Сесьє. Він представляє інтереси екс-голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова в Європейському суді з прав людини.
  Максим Сесье (Maxime Essieux) - член Ради колегії адвокатів Франції, голова Комісії кримінальних адвокатів О-де-Сен. Представляє інтереси екс-голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова в Європейському суді з прав людини. Максим Сесье допоміг добитися в Суді ЄС в Люксембурзі першої в історії українських громадян перемоги над Євросоюзом, скасувати міжнародні санкції і стягнути збитки, завдані протиправними діями чиновниками ЄС.
Максим Сесье (Maxime Essieux) - член Ради колегії адвокатів Франції, голова Комісії кримінальних адвокатів О-де-Сен. Представляє інтереси екс-голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова в Європейському суді з прав людини. Максим Сесье допоміг добитися в Суді ЄС в Люксембурзі першої в історії українських громадян перемоги над Євросоюзом, скасувати міжнародні санкції і стягнути збитки, завдані протиправними діями чиновниками ЄС.
Пане Сесьє, Ви є одним з тих рідкісних іноземних адвокатів, які беруть участь у судових процесах в Україні. Чи могли б прокоментувати ваші враження від українського правосуддя?

- Так, дійсно, я почав працювати з українськими клієнтами 2014 року у справі, яка слухалась у Загальному суді Європейського Союзу. 2016 року зі мною зв'язались адвокати пана Єфремова, щоб я представляв його інтереси в Європейському суді з прав людини. Це мій перший і, відверто кажучи, не найприємніший досвід участі в українському кримінальному процесі. Мене вразила ситуація, що склалась з апеляційною процедурою, в якій я беру участь. Слухання скасовувались або переносились уже вісім разів. Це при тому, що суд повинен ухвалити рішення про питання відповідності закону продовження терміну ув'язнення людини. Замість цього, суд ухиляється від ухвалення рішення, маючи всю повноту компетенції, але, мабуть, не маючи волі його ухвалити, з якихось, на мій погляд, не дуже прозорих причин. Також я був вражений присутністю якихось дивних людей у військовій формі не лише в суді. Вони дозволяли собі висловлювання на адресу суду. Подібне безладдя я не зустрічав ніколи раніше.

А могли б Ви детальніше прокоментувати справу, в якій берете участь в Україні?

- Розумієте, найприйнятнішим я вважаю висловлювати свої коментарі у справі перед складом суду, але за відсутності слухань, думаю, можу висловити кілька загальних думок. По-перше, процедура має однобокий вигляд, де всі клопотання сторони звинувачення підтримуються судом. По-друге, представники прокуратури вирішили щодо винуватості підозрюваного задовго до розглядів у суді, що звичайно ж недопустимо. Можна припустити, що це відбувається через політичний характер справи, але я не так добре знаю вашу політичну ситуацію, як решта учасників процесу, щоб точно говорити про це. Проте, з професійного погляду, мені бачаться величезні діри в неупередженості та справедливості процесу над підозрюваним.

Чи вірите Ви в справедливе рішення Суду?

- Знову ж таки, вважаю неприйнятним для себе говорити про справедливість рішення суду, доки воно не ухвалене. Мені ніколи не доводилось бути раніше в ситуації, при якій рішення суду могло бути упередженим або несправедливим, але наскільки я можу зробити висновок з рішень Європейського суду з прав людини, ухвалених у справах, що походять з України, подібні ситуації можуть траплятись. Сподіваюсь, що це не наш випадок, і ми доб'ємося справедливого і неупередженого рішення суду.

А чи існує подібна практика у Франції?

- Ви маєте на увазі несправедливі або скомпрометовані рішення? Розумієте, сторони процесу можуть бути незадоволені рішенням суду, але я не думаю, що суд може бути навмисно мотивованим або упередженим. Суди у Франції незалежні від будь-якої влади, а тим більше різного роду "громадських діячів", подібних яким я бачив в Україні.

Які засоби захисту на такі випадки у Вас є?

- Кримінальний кодекс, звичайно. Якщо хтось з представників влади або будь-яка інша особа спробує впливати на суд або суд переступить закон при розгляді справи, то це буде серйозним правопорушенням. У мене немає сумнівів, що винна особа постане перед судом. Вважаю, що так само і в Україні.

Нам би хотілось, щоб так було. Ви дійсно вважаєте це можливим в Україні?

- А Ви вважаєте, що ні? Особисто я впевнений, що кожне серйозне порушення закону приведе до засудження рано чи пізно. На мою думку, Україна знаходиться на своєму шляху до Європи. Кожен, хто зробив злочин, буде покараний, незважаючи на його владу, кількість грошей або вплив, яким він володіє. Це точно станеться в рамках українського чи європейського правосуддя. Немає сумнівів.

Могли б Ви спрогнозувати, як довго займе процес у справі?

- Якщо Ви маєте на увазі справу Єфремова, то це залежить від тих термінів, у рамках яких українські суди ухвалять рішення. Наприклад, Київський апеляційний суд мав ухвалити рішення на багато тижнів раніше, але рішення немає й досі. Це перешкоджає нам у подачі скарги в ЄСПЛ. Ми також розуміємо, що склад суду точно знає про це, але з якихось причин відкладає рішення по нашій апеляції. Якщо це продовжиться, ми підемо до ЄСПЛ з жорсткішими аргументами щодо українських судових процесів. Відповідно, терміни судового розгляду будуть одними з тих моментів, щодо яких ми підніматимемо питання в ЄСПЛ. Давайте залишимо це компетентним судам України - ухвалювати рішення у справі. Якщо вони затягують процес, то ми використовуватимемо це як підстави для скарг до ЄСПЛ.

Чи не бентежить Вас громадська думка, що склалось про Єфремова?

- Я не помітив якогось особливого ставлення суспільства до мого клієнта. Вважаю, що існує велика пропаганда про його передбачувану участь у подіях на сході України. На мою думку, якщо суспільство хоче, щоб реальні злочинці були засуджені, то воно повинно дозволити суду бути неупередженим і вимагати від влади не використовувати подібні справи в своїх політичних цілях. Але якщо суспільство хоче отримати виставу незалежно від наявності провини людини, то таке суспільство перед величезним ризиком виявитися наступною дійовою особою подібної вистави.

Дякуємо за Ваші відповіді. Ми бажаємо Вам привнести європейські правові стандарти в українське правосуддя.

- Вам також дякую!
Зараз ви читаєте новину «"Українські суди не мають волі приймати важливі рішення" - адвокат Олександра Єфремова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути