четвер, 30 червня 2016 15:45

Україні потрібно використати досвід Данії, де енергозбереження збільшило ВВП у 2 рази - Льовочкін

Україні потрібно використати досвід Данії, де енергозбереження збільшило ВВП у 2 рази - Льовочкін
Сергій Льовочкін

Підвищення енергоефективності української економіки і житлового сектора може стати одним з основних чинників відновлення країни. Потенціал енергозбереження України експерти аналітичного центру "Нова соціальна і економічна політика" оцінюють в $10 млрд або в еквіваленті 30 млрд куб. м газу.

Реалізація програми енергоефективності забезпечить Україні енергетичну незалежність і забезпечить високий приріст ВВП, заявив народний депутат від "Опозиційного блоку" Сергій Льовочкін. За його словами, Україні необхідно використовувати досвід Данії, яка в 2 рази збільшила ВВП, не підвищивши при цьому споживання енергоресурсів.

"У програмі реформ важливо виділяти ключові пріоритети. Локомотивом для поїзда української економіки повинна стати програма підвищення енергоефективності. Потенціал енергозбереження величезний. Виконання програми енергоефективності дозволить виробляти в 1,5 рази більше електроенергії при тих же витратах природних ресурсів або знизити на 40% їх споживання в житлово-комунальному секторі. За кожною з цих цифр - зростання конкурентоспроможності української економіки і реальне поліпшення життя людей", - заявив Сергій Льовочкін.

На думку депутата, Україні необхідно використовувати досвід успішного виконання програм енергоефективності: "Приклад Данії, яка завдяки виконанню такої програми збільшила в 2 рази ВВП, не збільшуючи споживання енергоресурсів, може стати орієнтиром для України".

"Вже 2 роки ми чуємо регулярні заяви про незалежність від Росії в питанні поставок природних ресурсів. Але в реальності Україна продовжує закуповувати російський газ, тільки з націнкою європейських посередників. Це призводить лише до корупції і подорожчання газу для українських споживачів. Зараз влада знову заговорила про відновлення закупівель газу у Газпрому і періодичний імпорт електроенергії з Росії. Факти свідчать, що в реальності програма енергоефективності не реалізується. Зниження споживання газу досягнуто лише за рахунок зупинки цілих секторів економіки. Нинішня програма енергозбереження не працює", - додав Сергій Льовочкін.

Депутат упевнений, що в нинішньому бюджеті можна знайти необхідні кошти для реалізації плану енергоефективності, якщо він стане пріоритетним завданням. "Важливо серйозно займатися питанням, а не декламувати порожні гасла. Нинішня влада робить навпаки. На ура проходять законопроекти про перейменування міст або заборону символіки, але від більшості неможливо домогтися розгляду питань реформування марнотратної системи енергоспоживання. Тому якісну зміну життя українців необхідно починати з якісної зміни управління економікою. Коли замість популістів і войовничих дилетантів прийдуть ті, хто на перше місце ставить питання економічного розвитку, в України з'являться можливості стати успішною державою", - резюмував Сергій Льовочкін.

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібно використати досвід Данії, де енергозбереження збільшило ВВП у 2 рази - Льовочкін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути