Ексклюзиви
середа, 03 грудня 2014 13:18

Україна закручує "вентиль"

Україна закручує "вентиль"

Україна ще до недавна планувала купити у "Газпрому" спершу 5 млрд кубометрів, а потім 4 млрд кубометрів газу для забезпечення тепла взимку, тепер скоротила план закупівель до 2,5 млрд кубометрів. Запити Києва можуть ще скоротитися — голова "Нафтогазу" і експерти вважають, що для країни краще було б пройти зиму взагалі без російського газу.

У п'ятницю голова Міненерго України Юрій Продан в інтерв'ю журналу "Новий час" повідомив, що "Нафтогаз України" планує придбати у "Газпрому" до кінця 2014 року до 1,5 млрд кубометрів газу, а в першому кварталі 2015 року - до 1 млрд кубометрів . До цього називався інший графік: 2 млрд кубометрів до Нового року і стільки ж після. За словами пана Продана, опалювальний сезон в Україні почався пізніше звичайного і спрацювали заходи економії газу. "Ось зараз, наприклад, тепло у сховищах накопичилося близько 16 млрд кубометрів газу, і ми можемо не поспішати з покупкою", - зазначив міністр. За даними європейської асоціації газотранспортної інфраструктури GIE, в українських ПСГ на 12 листопада залишалося вже 15,5 млрд кубометрів, і за день було піднято 43 млн кубометрів.

Поставки газу "Газпрому" "Нафтогазу" стали можливими після того, як наприкінці жовтня Київ, Москва і ЄС уклали угоду про забезпечення теплом взимку. Київ зобов'язався погасити двома траншами частину боргу "Нафтогазу" ($ 1,45 млрд вже перераховані), а також вносити передоплату. "Газпром" вже виставив Києву рахунок на 2 млрд кубометрів за майбутні листопадові поставки.

Але заяву пана Продана зараз не можна вважати остаточною позицією Києва з урахуванням зміни Кабінету міністрів України. Минулого тижня голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв в інтерв'ю "Українській правді" заявив, що Україна могла б за рахунок економії знизити споживання і обійтися взимку без російського газу. За його словами, Україні "потрібно позбутися низки міфів", у тому числі від того, що "без російського газу всі помруть".

Соболєв В'ячеслав Олександрович екс-заступник НАК "Нафтогаз України"

Екс-заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Соболєв В'ячеслав Олександрович підтверджує, що в України є можливість пройти нинішню зиму без всяких проблем. "Перш за все у нас достатньо газу в підземних газосховищах. Якщо понизити споживання це дозволить спокійно пройти зиму, принаймні населенню і теплокомуненерго", - відзначає пан Соболєв.

Він нагадує, що сьогодні питання поставок природного газу в Україну став фактично політичним. "І тому головними напрямками повинні стати диверсифікація поставок палива і скорочення споживання газу", - зазначає В'ячеслав Соболєв.

При цьому експорт газу "Газпрому" до Європи продовжує скорочуватися. За звітом компанії, в січні-вересні 2014 року поставки знизилися на 3,6%, до 114 250 000 000 кубометрів, у тому числі в Західну Європу - на 2%, до 91,5 млрд кубометрів, а в Центральну Європу - на 9 , 5%, до 22,76 млрд кубометрів. У третьому кварталі єдиним зростаючим ринком "Газпрому" була Туреччина (зростання на 3,5%, до 6,67 млрд кубометрів), тоді як закупівлі Італії знизились на 29%, до 4,15 млрд кубометрів, Німеччини - на 14,3% , до 9,4 млрд кубометрів.

Зараз ви читаєте новину «Україна закручує "вентиль"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути