середа, 24 травня 2023 16:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна стане членом НАТО після перемоги – експосол Тейлор

Україна стане членом НАТО після перемоги – експосол Тейлор
Україні може знадобитися два роки для вступу до НАТО. Фото: Getty images

Після перемоги упродовж двох років Україна має стати членом НАТО.

Держава вже готова до цього, сказав віцепрезидент Інституту миру США, експосол США в Україні та колишній тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор, передає "Главком".

"Вільнюський саміт може стати гарною можливістю послати сильний меседж Україні і Росії, що цього разу обіцянка членства в НАТО є реальною. У 2008 році, я був тут у Києві на посаді глави дипломатичної місії і ми всі добре пам'ятаємо саміт НАТО в Бухаресті, на якому була сформульована дуже туманна і розмита обіцянка, що Україна та Грузія стануть членами НАТО. Цього не достатньо, тепер потрібна конкретна обіцянка, коли і як Україна може приєднатися до Альянсу", – сказав він.

Потрібен час, щоб пройти всі процедури, оцінювання, ратифікації парламентами союзників НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Речі названі своїми іменами" – Зеленський про декларацію НАТО

"Але вам не треба Плану дій щодо членства в НАТО. Україна вже готова приєднатися до Альянсу, на що можливо піде один рік. Але це може статися тільки після перемоги", – пояснив Тейлор.

Він не вважає помилкою, що Україні не надали план дій 2008 року на саміті НАТО в Бухаресті. Тоді це був гарний сигнал Україні.

"У підсумковій декларації саміту відзначалось, що ваша країна стане членом НАТО у майбутньому. Я пам'ятаю 2008 рік, і тодішня підтримка членства в НАТО не перевищувала 25 відсотків, а сьогодні 82 відсотків опитаних українців підтримують вступ України до Альянсу. Тому зараз якраз час для цього", – заявив Тейлор.

Саміт НАТО відбудеться 11-12 липня у столиці Литві Вільнюсі.

Україна стане членом НАТО. Зараз союзники зосереджують зусилля на тому, щоб Україна перемогла російського агресора, сказав генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

Зараз ви читаєте новину «Україна стане членом НАТО після перемоги – експосол Тейлор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути