Ексклюзиви
четвер, 28 липня 2016 15:50

Україна досі політично і релігійно розділена - експерт про хресну ходу

Україна досі політично і релігійно розділена - експерт про хресну ходу
Фото: Сергій Старостенко

З кожним роком розкол між православною церквою Московського і Київського патріархатів збільшується.

Хресна хода у Києві продемонструвала, що Україна політично та релігійно розділена і віряни не готові об'єднуватись.

Про це сказала завідувач відділу історії релігій Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович у коментарі Gazeta.ua.

"Хресна хода показала, що Україна залишається і політично, і релігійно розділеною. І хода тільки поглибила цю різницю. Жодний представник української церкви не приєднався до Московського патріархату. Вони йдуть окремою ходою. І так відбувається останні кілька років. 27 липня моляться вірні Московського. А наступного дня, на хрещення Русі, ходою йде вже Київський патріархат. З кожним роком розкол між ними збільшується. Люди, що йшли процесією не хочуть нічого змінювати. Вважають, що українська мова недостатньо благодатна, щоб звертатись до Господа. Що треба молитись церковнослов'янською або російською", - вважає релігієзнавець.

За словами Филипович, учасникам хресної ходи заплатили. Одним з тих, хто фінансував акцію, був депутат від "Опозиціного блоку" Вадим Новинський, вважає вона.

"Звісно, серед учасників ходи були дійсно ідейні люди. Але, можливо, що більшості заплатили. Жодна релігійна ідея не примусить людину віддати свою місячну зарплату для тижня ходьби. Звісно Путін не платив з кишені кожному по 3 гривні. Подію організували на гроші депутата від "Опозиціного блоку" Вадима Новинського. Він не дарма дихав у потилицю настоятелю української православної церкви Онуфрію", - сказала експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія не досягла успіху" - Філарет про вчорашню хресну ходу

Нагадаємо, 27 липня у Києві відбулася хресна хода УПЦ МП "За мир в Україні". Віряни пройшли з Донеччини через 60 міст і сіл України до столиці. 4 500 поліцейських охороняли подію у Києві. В учасників акції поліція вилучила 10 ножів. 6-х провокаторів затримали за плакат "Донбасс - это русский мир".

Зараз ви читаєте новину «Україна досі політично і релігійно розділена - експерт про хресну ходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути