Ексклюзиви
середа, 18 грудня 2013 14:53

Україна ніколи не зможе повернути кредит Росії — економіст

Україна ніколи не зможе повернути кредит Росії — економіст
Володимир Лановий. фото: vkurse.ua

На думку президента Центру ринкових реформ, економіста Володимира Ланового влада, в першу чергу, витратить гроші з російського кредиту на погашення боргів.

Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua

"Відомо що "Нафтогаз Україна" має погасити 2 млрд доларів боргів по раніше випущеним облігаціям, у яких вже наступив строк оплати. В січні Україна має віддати МВФ 600 мільйонів доларів, бо строк, також, вже надійшов. Так що 3 млрд зараз дуже термінові. Інакше можуть оголосити дефолт України, або "Нафтогазу України", - сказав Лановий.

На думку експерта 5-6 млрд з решти грошей в наступному році також будуть використані на погашення боргів.

"Можна сказати, що борги які наступають і через які може бути оголошено дефолт Україні, не складають 15 мільярдів доларів. Нам не потрібен такий величезний кредит, якщо говорити про гостру заборгованість валютного характеру держави. 15 мільярдів це кабальний кредит, який ми ніколи не зможемо повернути, тим паче, що його дали на 3 роки", - зауважив економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євромайдан у столиці хотів "замінувати" 23-річний чернівчанин

"Його не варто порівнювати з кредитом від МВФ, бо там на 15-20 років можна отримати. А з російським кредитом ми не зможемо повернути жодної копійки, тому що не покращується торговельний баланс країни, валюти не надходитиме, продовжиться її відтік з країни, триватиме скорочення резервів і зменшення валютних ресурсів банків тощо. Тому через 3 роки, коли прийде вимога погашення цього кредиту з відсотками, то це буде чергове фіаско", - додав він.

Лановив висловив думку, що тепер МВФ перестане співпрацювати з Україною.

"Ми випадаємо з критерії співпраці (з МВФ — ред.). Також випадаємо із критерії членства в Євросоюзі, тому що вони вимагають обмеження дефіциту бюджету, обмеження боргу і зростання державного боргу, стабільність курсу і прив'язку курсу. А якщо за наступний рік ми отримаємо 15 млрд доларів, то дефіцит бюджету України буде на рівні 20-30% ВВП. Таких показників в нас ще не було. А більше 3% за критеріями ЄС не можна мати", -сказав він.

Економіст також додав, що влада зможе використати гроші з цього кредиту для утримання курсу гривні протягом двох років.

Зараз ви читаєте новину «Україна ніколи не зможе повернути кредит Росії — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути