пʼятниця, 04 вересня 2015 01:48

У Слідкомі РФ заявили про поширення своєї юрисдикції на Україну

У Слідкомі РФ заявили про поширення своєї юрисдикції на Україну
ua.korrespondent.net

У Слідчому комітеті Росії заявляють, що Москва має юрисдикцію розслідувати кримінальні справи щодо вищого керівництва України.

"Ситуація, що склалася на південному сході України, говорить сама за себе, тобто що це не що інше, як геноцид російськомовного населення, це знищення одразу кількох регіонів. За таких обставин ми просто не можемо залишатися осторонь, оскільки дані злочини пов'язані з порушенням загальновизнаних норм і принципів міжнародного права, тобто носять характер воєнних злочинів проти миру і безпеки людства (людяності)", – йдеться у повідомленні Слідчого комітету Росії, опублікованому у четвер, 3 вересня після наради з питань протидії порушенням прав цивільного населення південного сходу України.

"Норми міжнародного гуманітарного права дають всі підстави Росії для здійснення своєї універсальної юрисдикції при розслідуванні подібної категорії справ. Іншими словами, порушення кримінальних справ про геноцид, а також кримінальне переслідування щодо осіб з числа вищого політичного та військового керівництва України з боку Слідчого комітету Російської Федерації є законним і обґрунтованим як з точки зору російського законодавства (ч. 3 ст. 12 КК РФ) , так і з точки зору норм міжнародного права", – додали у російському Слідчому комітеті.

Голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін заявив про бажання притягнути до кримінальної відповідальності 30 громадян України, зокрема й керівників силових структур, за "застосування заборонених засобів і методів ведення війни і геноцид".

"На підставі отриманих слідством доказів до кримінальної відповідальності притягуються 30 осіб, у тому числі міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, колишній міністр оборони Валерій Гелетей, начальник Генерального штабу Збройних сил Віктор Муженко, екс-голова Служби безпеки Валентин Наливайченко, командир дивізіону Донецького зенітно-ракетного полку Збройних сил України (Микола) Маломен, екс-губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський, командири українських націоналістичних батальйонів "Айдар", "Донбас", "Дніпро" Сергій Мельничук, Семен Семенченко, Юрій Береза й інші за статтями 105, 356 та 357 Кримінального кодексу Російської Федерації, які передбачають відповідальність за вбивство, застосування заборонених засобів і методів ведення війни і геноцид", - цитує Бастрикіна УНІАН.

В МЗС України прокоментували заяву російського Слідкому, назвавши її неправомірною і безглуздою.

"Заяви Слідчого комітету РФ в черговий раз викликають обурення в Україні – вони не мають нічого спільного ні з міжнародним правом, ані з реальністю чи здоровим глуздом", - наголошує українське зовнішньополітичне відомство.

В МЗС зазначають, що "відсутні будь-які підстави для застосування Російською Федерацією своєї юрисдикції на території України, окрім розслідування злочину агресії, яка здійснюється Росією проти нашої держави, і притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб, що вчиняють цей злочин".

"Фігурантами такого розслідування може бути лише вище політичне і військове керівництво Росії, яке несе повну відповідальність за використання російських військових підрозділів на території України, фінансування тероризму, постачання зброї і найманців", - наголошує міністерство. "Саме вони відповідальні за численні жертви серед цивільного населення, руйнувань, страждання мільйонів українців".

Нагадаємо, в четвер Генпрокуратура України створила Управління з розслідування злочинів проти миру, члени якого будуть займатися справами, пов'язаними з російською агресією.

Зараз ви читаєте новину «У Слідкомі РФ заявили про поширення своєї юрисдикції на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути