середа, 21 січня 2015 16:30

У президента не знають, як приймати заяви на голову Антикорупційного бюро

У президента не знають, як приймати заяви на голову Антикорупційного бюро
Фото: Олена Луценко

З 12 січня в Адміністрації Президента почали приймати заяви на конкурс на посаду Директора Національного антикорупційного бюро. Триватиме до 12 лютого.

Київський юрист і правозахисник 49-річний Олег Березюк 20 січня поніс у Адміністрацію Президента заяву на участь у конкурсі на посаду Директора Національного антикорупційного бюро. Чиновники 30 хвилин не могли з'ясувати, хто її має прийняти.

О 16.15 Олег Березюк показує паспорт на прохідній біля Адміністрації Президента України. На сірий діловий костюм одягнув чорне пальто. Олега Валерійовича супроводжує правозахисник 28-річний Станіслав Батрин, фотограф і кореспондент "ГПУ".

"Маю знання і досвід, щоб боротися з корупцією, - каже Березюк на ходу. - Давно до цього готувався. Я працював у профільному комітеті. Питання корупції має для мене важливе значення".

Олег Березюк - колишній помічник народного депутата Степана Хмари. З 1994 року юрист, адвокат і правозахисник. Член Громадської Комісії з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні. Експерт Бізнес-палати з повернення майна, відібраного злочинним шляхом. Брав участь у справі Юлії Тимошенко, був адвокатом уманських гвалтівників (шістьох хлопців звинуватили в згвалтуванні студентки, а він довів, що вони не винні), у 2011 році домігся виправдального вироку для одеського слідчого Юлія Філімонова, який розслідував кримінальну справу міжнароднго кримінального угруповання.

Праворуч від КПП в арці заходимо у відділ перепусток. Олег Юрійович вітається у вікно до працівниці. Пояснює, що прийшов подати документи.

"Кидайте документи в скриньку і не фотографуйте мене будь ласка, - обурюється жінка років 45. - Або он телефон, дзвоніть. Прийде експедиція".

"А де докази того, що я його туди кидав?" - каже Березюк.

"Я не буду у вас приймати документи", - каже збиваючись працівниця.

"Я вам поясню, що це кандидат на посаду голови антикорупційного бюро, - каже їй спокійно Станіслав Батрин. - Він хоче подати заяву на посаду голови антикорупційного бюро. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, скидання в скриньку незаконне. Особа має право здати свої документи і отримати відмітку в будівлі Адміністрації президента України. Ми живемо в новій країні, яка заслуговує на рівні правила для всіх. Прийміть кореспонденцію в адміністрацію президента України від людини. Що це за беспрєдєл?"

Березюк весь цей час стоїть мовчки, нахилившись над вікном.

"Дивіться, в мене ось є оголошення", - Олег Валерійович показує працівниці аркуш паперу.

"Ви прийшли здати, чи зробити сенсацію, - обурюється жінка. - Я вам сказала, кидайте в скриньку, як всі люди опускають".

"Ви почуйте мене, - перебиває Березюк. - Як написано в оголошенні, так я і роблю".

"Алло, дєвочки, в мене тут хочуть здать документи на голову отетого, антикорупційного комітету, - каже жінка в слухавку. - Ідіть в бюро, нехай вони приходять і забирають".

За кілька хвилин спускається жінка років 30 в чорному пуховику зі шкіряним кейсом для кореспонденції.

"Нехай уповноважена особа розпишеться про прийом документів", - каже їй Березюк..

Вона байдуже перебирає телефонну книгу свого планшету.

За дві хвилини кімнату наповнюють працівники держохорони. За ними заходить колишній міністр культури 42-річний Євген Нищук. Вітається, тисне чоловікам руки. Запрошує сісти за стіл.

"Люди всі знайомі, каже Березюк", - Ось дивіться, на рівному місці виник скандал.

"Нема проблем, - каже Нищук із посмішкою. - Я поки в комісії. Але потрібен конверт, бо документи кожного кандидата мають бути запечатані. Ми не дивимося зараз, будемо дивитися аж потім, коли закінчать подавати заяви".

Нищук перераховує всі документи, ставить підпис.

На подачу заяви пішло 40 хв.

"Насправді, це все не дрібниці. Якби ви знали, скільки губиться в Україні документів і навіть кримінальних справ, - говорить Олег Валерійович вже надворі. - У юриспруденції, важлива кожна кома. Тут проблема в тому, що чиновник, який приймає відвідувача, не знає, до кого його відправити. Тому й виник скандал. Вона телефонувала своєму керівництву і поки воно додумалось, кого нам прислати, пройшло багато часу. А така процедура має проходити за кілька хвилин. Ми вирішили цю, здавалося б, проблему разом із кандидатом юридичних наук, пресою і я маю юридичний досвід 10 років. Ця проблема не варта виїденого яйця. Можна тільки уявити, що виникає із трохи серйознішою проблемою. З цього починається корупція і з нею треба боротися. Я маю досвід, бо за багаторічну адвокатську практику не дав жодного хабаря".

Зараз ви читаєте новину «У президента не знають, як приймати заяви на голову Антикорупційного бюро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути