Ексклюзиви
субота, 20 квітня 2013 11:55

"У кожного киянина в голові - досвід Майдану. І це - головний біль всіх представників влади" - експерт

"У кожного киянина в голові - досвід Майдану. І це - головний біль всіх представників влади" - експерт
Віктор Небоженко. Фото: ukr.obozrevatel.com

У кандидата від влади немає жодних шансів перемогти на виборах мера у Києві.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віктор Небоженко, говорячи про те, що в КСУ розробляють сценарій щодо того, аби вибори мера Києва провести у серпні, а вибори до Київради — у 2015 році.

Експерт зауважив, що за таких умов, Київрада буде повністю підконтрольна владі, і тому вона буде завжди у конфлікті з опозиційним мером.

"Якщо зараз влада навчилася мажоритарщиків та людей із фракції опозиції перетворювати на "тушок" з неймовірної легкістю, то, відповідно, якщо буде опозиційних мер, то влада дуже легко перетворить його на заручника Київради тушок, які ще більш залежні від влади, ніж депутати Верховної Ради. Тому тут виходитиме вічний конфлікт", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПР прагне провести вибори у Києві, але за новим виборчим законодавством - політолог

Небоженко додав: "А виграти провладному кандидату дуже важко. Адже як голосує Київ, в незалежності від того, хочуть чи ні цього соціологи та політики? Київ налаштований проти будь-якого представника влади. Тому у Попова немає жодних шансів виграти, якщо, звісно, не буде фальсифікацій".

Тому, на переконання політолога, найкраще було б, якби вибори проводилися одночасно — і до Київради і міського голови.

"Це потрібно для того, щоби виборці могли таки взяти участь у поєднанні політичної сили: і мера, і депутатів. А в такій ситуації, якщо залишається стара міськарада і новий мер — то це призведе до незбіжного конфлікту, що буде погано для Києва. Тому це буде дуже деструктивне рішення - розвести обрання міськради та мера", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко розповів, коли опозиція назве єдиного кандидата в президенти

Небоженко підкреслив: "Київ - унікальне місто, і тут не треба говорити, що тут мають бути вибори одночасно з усією країною. Я вже не кажу про те, що той, хто хоче перенести вибори мера чи міськради на 2015 рік, формує дуже негативне ставлення до чинної влади, до президента. Тому що це, перш за все, удар по його можливостям вдруге стати президентом. Мені не зрозуміла логіка чинної влади: чому вони гальмують вибори мера і міськрада, у якої закінчуються повноваження".

Водночас, незважаючи на це, на думку експерта, опозиція повинна брати участь у цих виборах, навіть якщо їх буде розведено.

"Опозиція в усьому світі не втрачає шансів. Якщо немає шансів у парламентській боротьбі, то вона має розраховувати на місцеве самоврядування. Опозиції варто приймати правила гри та боротися за кожен народний голос", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція не поступиться питанням київських виборів - нардеп

Політолог також не виключає, що киянам рано чи пізно набридне те, що їх позбавляють права обирати свою владу і вони можуть повторити досвід Майдану.

"Кияни так само розчаровані владою, як і у всій країні, але тут є досвід Майдану. І це те, що сидить в голові кожного киянина, і те, що є головним болем кожного представника влади. І можуть вийти одразу 100 тисяч людей. І куди вони підуть? Звичайно, викидати Азарова", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «"У кожного киянина в голові - досвід Майдану. І це - головний біль всіх представників влади" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути