Ексклюзиви
пʼятниця, 04 вересня 2015 07:05

"Свобода" може підірвати своїх смертників десь на станції метро" - Чорновіл

"Свобода" може підірвати своїх смертників десь на станції метро" - Чорновіл
Лідер "Свободи" Олег Тягнибок кричить на правохоронця на мітингу під Радою 31 серпня

 31 серпня депутати прийняти зміни до Конституції у першому читанні. За проголосували 265 парламентарів. Проти виступили фракції "Самопомочі" та "Радикальної партії". Лідер "Самопомочі" Олег Березюк вважає, що внесення запропонованих змін призведе до двовладдя на місцях. Мовляв, там є ознаки централізації влади і знецінення ролі місцевих громад.

- У самих змінах немає проблем. Там немає ніякої узурпації влади, про що розповідає "Самопоміч", - каже в інтерв'ю Gazeta.ua колишній народний депутат Тарас Чорновіл. - Це повна брехня. Єдиний пункт, який викликав суспільні тривоги це — пункт в перехідних положеннях щодо того, як буде реалізовуватися місцеве самоврядування на Донбасі.

 Що потрібно було там змінити?

 - Треба було внести у текст змін три поправки. Перша — змінити фразу: "префекти здійснюють виконавчу владу в регіонах" на "префекти здійснюють державну виконавчу владу". Бо багато хто не розуміє, що виконавча влада — це є влада держави і ніяких муніципалітетів тут немає. Друге, чіткіше і повніше виписати всі повноваження префектів. Щоб не було жодних сумнівів - зняти пункт, що їхні повноваження визначаються також законами України. Це не дало б можливості всяким Березюкам і Сироїд розповідати, що там закладена узурпація. Третє - в перехідних положенням треба було написати чітке посилання на текст закону з написом, що зміни діятимуть три роки від моменту виконання умов закладених у даному законі.

 Як мала діяти влада аби прийняття змін до Конституції відбулося без кровопролиття?

- Мала зробити дві речі. Одну в позитиві, другу в негативі. В позитиві — провести широку пояснювальну кампанію. Пояснення мало б бути детальним, з апелюванням до свідомості тих, які до кінця не розуміють суть цих змін. Цього не відбулося. Бо багато хто з розробників нової Конституції зробили висновок, що тут все "і коню зрозуміло". В негативі — треба було завчасно карати можливих провокаторів. Пересадити їх за старі гріхи.

 Кого саме? Хто винен у сутичках під Радою?

- 14 жовтня минулого року "Свобода" провела схожу акцію перед Верховно Радою, добиваючись внесення в порядок денний законопроекту про визнання ОУН-УПА. Тоді вони били ланцюгами батальон Київ- 1, який був сформований із сотень Майдану і пройшов АТО. Чому за це не покарали лідера "Свободи" Тягнибока, який організував і керував тією акцією? Те, що його не засадили до в'язниці за старі злочини, відбилося нинішньою трагедією під Радою. Якщо зараз він знову залишиться безкарним, то наступного року "Свобода" підірве своїх смертників десь на станції метро. До адекватності ульра-радикалів поверне лише жорстка позиція влади. Також треба пам'ятати, що в Україні діє внутрішня контра пов'язана з російськими спецслужбами. І Тягнибок міг бути завербований ними.

 Чи потрібно відкласти прийняття змін до Конституції?

- Я не чув якихось виявів населення, що децентралізацію потрібно відкласти або цей закон не потрібен. Починаючи з початку 90-х всі демократичні сили говорили, що децентралізація необхідна. Чому раптом зараз з'явилася думка, що це не актуально? Бо Ляшко чи Березюк заявили, що нам це непотрібно? Але ж вони роблять на цьому свою виборчу кампанію. А населення насправді ніхто не питав. Воно зомбується заявами окремих політиків.

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" може підірвати своїх смертників десь на станції метро" - Чорновіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути