середа, 04 березня 2015 15:41

Судді Вовк, Кицюк та Царевич отримають по повній — політолог

Судді Вовк, Кицюк та Царевич отримають по повній — політолог

Трьох суддів столичного Печерського районного суду чекають максимальні терміни. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Віктор Таран, коментуючи, що парламент дозволив арештувати та затримати Сергія Вовка, Віктора Кицюка та Оксану Царевич. Ці судді вели гучні справи за правління Віктора Януковича.

"Є гарний вислів: якщо дістав пістолет, то стріляй. Думаю, для Порошенка і генерального прокурора принципово довести цю справу до кінця. Інакше не потрібно було починати. По цих суддях є достатня доказова база по всім епізодам. Їм інкримінують не тільки неправомірні рішення по Автомайдану, але й по вироку Юрію Луценку (його виніс суддя Вовк 2012-го — Gazeta.ua). Думаю, на цих суддів чекають вироки. Вони отримають максимальні терміни. Це будуть показові справи. Якщо такий прецедент відбудеться, то це дозволить судовій системі почати самоочищатися. Але, звичайно, для того, щоб це відбулось потрібен тиск і громадськості, і журналістів. Тобто постійно тримати цю справу в фокусі зору", — розповів експерт.

Таран назвав два пояснення, чому за цих суддів взялися саме зараз: "Перше, нині обвалюються рейтинги більшості політичних сил. Велике падіння у партій "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка". Президент повинен продемонструвати українцям, що він щось робить. Бо Генеральна прокуратура під його відомством. Йому необхідно звітувати перед суспільством. Друге, щоб показати: хто зараз господар, а хто ведучий у сфері питання боротьби з корупцією. Тут Порошенко перехоплює ініціативу. Говорити, що це намагання поставити судову владу під свій контроль — не правомірно".

Він додав, що вперше, після Помаранчевої революції, відбуваються покарання суддів за протиправні рішення.

"Порошенко дав сигнал суддям. В Україні дійсно може настати принцип верховенства права. Каратимуть суддів за винесення неправомірних рішень. Причому, з ціллю обслуговування політичної влади", — розповів він.

Нагадаємо, що трьом суддям Печерського районного суду оголосили підозру про винесення завідомо неправосудних рішень. Це — Сергію Вовку, Віктору Кицюк та Оксані Царевич. Генеральний прокурор Віктор Шокін попросив Верховну Раду дати згоду на їх арешт. Зазначимо, що Царевич і Кицюк приймали рішення про позбавлення водійських прав в автомайданівців. Столична прокуратура отримала 10 звернень про винесення неправосудних рішень щодо активістів Майдану — їх покарали за поїздки до Межигір'я у грудні 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «Судді Вовк, Кицюк та Царевич отримають по повній — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути