пʼятниця, 15 квітня 2016 18:46

"Спроб анексій подібних Криму не буде. Ресурсів не вистачить", - російський політолог

"Спроб анексій подібних Криму не буде. Ресурсів не вистачить", - російський політолог
Дмитро Орєшкін Фото: argumentua.com

У Росії немає ресурсів на нові анексії. Намагаються хоч якось втримати, що вже мають.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів російський політолог Дмитро Орєшкін.

Як оцінюєте так званий діалог президента РФ з народом?

- Це шоу. Традиційний жанр розроблений Путіним, щоб продемонструвати його сильні сторони. Посилилась радянізація.

Не варто дивитися, про що він говорив. Важливо, про що змовчав. Потрібно читати між рядків. Аналізувати, чому більше приділяє уваги. Цього разу зосередився на соціальних та внутрішніх проблемах. А раніше була зовнішня політика. Зараз передвиборчий рік. Доводиться приділяти увагу електорату. Пояснювати суть теперішніх труднощів. Риторика, як у радянські часи: труднощі тимчасові, навколо лише вороги, потрібно об'єднатися.

Посилення радянізації також проявилося, коли задавали неприємні питання. На болючі теми Путін не відповідав. На запитання про офшори, розповідав про віолончелі. Це типово радянський підхід - сказано багато, а по суті - нічого.

Як і в Союзі не було відповідей на попередні обіцянки. Ніхто ж не запитував, де 25 мільйонів висококваліфікованих робочих місць? Що сталося з подвоєнням ВВП, який зараз навпаки скорочується. Про рубль взагалі нічого не говорилося. Замість цього Путін розповідав, що наступного року почнеться економічне зростання.

Ще одна радянська манера - використання дітей. У радянські часи діти з букетами квітів поспішали до Мавзолею. Тепер запитують президента, кого першого рятуватиме, якщо будуть тонути Ердоган й Порошенко? На що Путін відрепетируваним експромтом відповідає, що це їх власна справа.

Експлуатація дитячої наївності розчулює глядача. Президент РФ також вміє це робити. Прикидається людяним, простим, з почуттям гумору, говорить на зрозумілій мові. Вибачається за труднощі. Він же не винен, що навколо лише вороги.

Путін демонстрував впевненість, що владнає ситуацію, якої в нього насправді немає.

Які має наміри у зовнішній політиці?

- Хоче відновити Радянський Союз. Не розуміє важливих історичних помилок. Вважає, що СРСР розвалився через втручання Заходу та слабкість Горбачова і Єльцина. А він не такий. Зможе відбудувати. Але силовими ресурсами це зробити не вдасться. А інших уже немає. Навіть серед його оточення це розуміють.

Спроба залучити Україну в Євроазійський Союз не вдалася. Кремль втратив її на довго, а може й назавжди.

Ситуація в Криму стала гіршою, ніж коли він був у складі України. Але ті, хто кричав "Крим наш" цього не визнають. Тоді треба буде визнати і те, що були дурнями. Говоритимуть, що недоліки є, але все добре. У реальності, за Крим потрібно платити. Ціна - 2 мільярди доларів у рік. А життя на півострові не покращується. Силова влада не ефективна. Захопити може, але життя не поліпшить.

Цього разу про Україну говорили менше. Про що це свідчить?

- Розуміє, що з українським напрямком нічого не вийшло. Це його тривожить. Спроба експансії принесла негативний результат. Росія різко втратила темпи економічного росту, опинилася у міжнародній ізоляції. У РФ не застій, а деградація. Путін це розуміє, але сказати не може. Тоді доведеться визнати, що зробив помилку.

Тому спроб анексій подібних Криму у найближчому майбутньому не буде. Ресурсів не вистачить. Потрібно хоч якось втримати те, що вже є.

Читайте також: Режим Путіна в Криму триватиме недовго - Джемілєв

Путін заявив, що розраховує на припинення бойових дій на Донбасі і підтримує ідею Порошенка про миротворчу місію ОБСЄ. Про що це свідчить?

- Дипломатичний підхід і для нього досить розумний. Путін ніколи не приєднає Донбас до Росії. Це не вигідно. По-перше, посилить міжнародну ізоляцію. По-друге, його потрібно годувати. Він не проти віддати його Україні, бо зможе через нього на неї впливати. Три мільйони виборців голосуватимуть проти Порошенка. Не забудуть йому війну. Також Донбас стане вагомим тягарем для української економіки.

Але при цьому потрібно зберегти обличчя. Тому Путін погоджується, щоб там були ОБСЄ, вибори. У нього закінчилися ресурси. Дає сигнал Заходу, що готовий до переговорів. Головне - явно не показати слабкість. Путін переоцінив свої можливості. Зараз, зрозумівши ціну, намагається продемонструвати гуманність та лояльність.

Зараз ви читаєте новину «"Спроб анексій подібних Криму не буде. Ресурсів не вистачить", - російський політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути