Ексклюзиви
середа, 25 березня 2015 07:45

"Щороку на охороні здоров'я крадуть близько 60 мільярдів гривень" - активіст

Медичною галуззю керують непрофесіонали. Призначення непрозорі. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Ігор Щедрін, заступник голови громадської організації "Медичний контроль".

З листопада 2013-го "Медичний контроль" відслідковує корупцію і зловживання в медицині. Що за цей час побачили в галузі?

—Намагались працювати, як "Дорожній контроль". Фіксували в лікарнях порушення закону. Потім залучати правоохоронців. Проте система правоохоронних органів не працює. Щойно СБУшник чи міліціонер починає крутитись у лікарні, йому відразу пропонують хабар. До того ж у нас поганий кримінальний кодекс. Не зрозуміло, як довести справу до суду. За статистикою в Україні в рік з 210 тисяч лікарів 40 тисяч допускають помилки. Тобто, кожен сьомий. Медики відчували безкарність.

Що вдалося зробити за півтори роки?

—У Миколаєві викрили корупційну схему. В одній з лікарень головлікар і завідувач відділенням розсовували гроші по кишенях за роботу апарату комп'ютерної томографії, купленого за державні кошти. В день заробляли від п'яти до 10 тисяч гривень. Щось з цього перепадало лікарям. Так продовжувалося чотири роки. Після нашого розслідування обстеження стало безкоштовним. Але керівництво досі працює.

Як лікарям виживати без хабарів?

—Треба розробити чіткі розцінки. Назвати це "рекомендованим благодійним внеском", оскільки за Конституцією медицина безкоштовна, а благодійність дозволена. Таким чином пацієнти б отримували за гроші послуги з покращеним сервісом. Збільшили б зарплати лікарям. Спеціалістів, на яких у держави не вистачає грошей, треба було б перевести на платну основу. Вони мають отримувати статус самозайнятих професіоналів. Наприклад, держава має гроші на двох пульмунологів на область, а треба чотири. То два обслуговують пільговиків та інші категорії населення, живуть на благодійні внески і зарплату. Решта — приватні спеціалісти. Працюють виключно за гроші пацієнтів, які не хочуть стояти в черзі й можуть платити. Їх послуги мають коштувати дешевше, ніж у приватних клініках, оскільки не сплачують оренду за приміщення.

Автор: Ольга Камєнєва
 

Скільки мають отримувати лікарі, аби жити без доплат від пацієнтів?

—У регіонах при Януковичі лікарі, наприклад, той же хірург, отримували 8-10 тисяч гривень. Зараз зарплати не змінились. Людина, яка стоїть на апараті МРТ у приватній клініці отримує 5 тисяч гривень. Цього достатньо.

На чому керівники лікарень крадуть найбільше?

—У регіонах — на процесах, які підвідомчі завідуючим відділенням чи головлікарям. Наприклад, у лікарні відкрилась нова аптека. Це не просто так. За неї дали хабара. Платять за оренду одна суму, а тіньова виплата значно більша. Офіційна ціна відрізняється від неофіційної вп'ятеро. Ще здають в оренду кабінети. Закуповують у постачальника продукцію й можуть вже на місці красти м'ясо чи масло та розвозити по торговельних точках. Найбільше — за раз можуть вкрасти на закупівлі медобладнання і ремонті приміщень. Тут найважче виявити справжню ціну. Зазвичай, до чиновників приходить головлікар. Каже, що йому потрібне якесь хороше австрійське обладнання за чотири мільйони гривень, а воно стільки не коштує. Там 40 відсотків "відкату". Після цього можуть взагалі нікого не лікувати, бо і так добре почуватимуться. Наприклад, в Кіровограді закуповували апарати для кардіодіагностики. Зібрані "на колінах, з сірників і жолудів", але на них знайшлися два мільйони доларів. Раніше це був прибуток обласних, міських управлінь та головлікарів. За останні два роки це трохи припинилось, бо грошей в країни немає.

Кому йдуть хабарі, які люди заносять як подяку?

—Є два потоки. Перший — в кишеню лікарю. Він ці гроші нікому не показує — ні заступнику відділення, ні головлікарю. Може поділитися ними з медсестрою. Другий потік — через головлікаря. Гроші йдуть у фонд. Але як вони далі розподіляються — відслідкувати дуже важко.

На чому найбільше крадуть в Мінохорони здоров'я?

—Там два джерела корупції. Перше — централізована закупівля — обладнання, ліків. Жодна посада не є неприбутковою. Корупцію можна знайти в усьому. Наприклад, санепідемстанція. Свого часу Богатирьова особисто курувала цю галузь. Син Януковича Олександр просив її не лізти в питання проведення тендерів на центральні закупівлі. Це була корупційна вертикаль, як у податковій. Але зарплати там копійчані.Виживають із того, що допомагають приватним фірмам. У середньому це 200-500 доларів за послугу. Великі гроші заробляють на тендерних закупівлях. Там фігурують найбільші суми. Система обходиться країні приблизно в 60 мільярдів гривень щороку.

Як налагоджена система на тендерах? Що треба зробити, аби твої ліки виграли?

—Достатньо мати свою людину на посаді голови тендерного комітету, щоб впливати на хід торгів. Треба, щоб у протоколі лікування з'явився потрібний тобі препарат, щоб було зареєстровано через державний експертний центр МОЗу. Далі — щоб пройшло номенклатурну комісію, куди входять профільні лікарі, вчені, громадськість. У регіонах треба говорити з лікарями, головними спеціалістам, щоб замовили. Можуть "насолити" в Антимонопольному комітеті, тому там теж мають позиції. Ще в міністерстві треба, щоб хтось бігав. Інакше тендер може провалитись тільки тому, що кома не там стоїть. Тому в нас якісь "Людмили-фарм" виграють тендери на 600 мільйонів гривень.

Автор: Ольга Камєнєва
 

Які суми "відкатів"?

— У часи Богатирьової чув, що 5-10 відсотків. Доходило до 20 відсотків. Візьмемо, 2013-тий рік. Бюджет на закупки Мінохорони — 2 мільярди гривень. При 10 відсотках "відкату" виходить 25 мільйонів. Ці гроші отримали ті, хто оперував тендерами міністерства. Рахуйте, що це подяка за допомогу продати ліки.

А зараз?

- Зараз суми відкатів ті самі.

Новий міністр Квіташвілі здатен реформувати галузь?

—Квіташвілі — малиновий міністр від президентської партії. При ньому рожевий, не зовсім малиновий, перший заступник — Олександра Павленко. Вони разом з Загорієм (Гліб Загорій — гендиректор фармацевтичної фірми "Дарниця" — ред) і Бахтеєвою (член парламентського комітету з охорони здоров'я — ред.) спілкуються в кулуарах і вирішують підзаробити на фармацевтиці, поки президент зайнятий війною чи ще чимось. Квіташвілі боротиметься з корупцією у вузькій сфері. Не вірю, що займатиметься нею в регіонах. Не бачу в нього розуміння, чіткої позиції, як це робитиме. Для цього Квіташвілі треба опиратися на місцеві громади, працювати в регіонах. Поки не працює толком навіть у Києві. Замкнувся. Люди з міністерства кажуть, що до нього неможливо потрапити на прийом. Квіташвілі може бути корисним для країни, якщо зараз доведе до кінця компанію по переформатуванню закупівель і візьметься за корупцію в регіонах.

Що чинному міністру вже вдалося?

—Квіташвілі компетентний, але далекий від реалій української системи охорони здоров'я. Не може розібратись із законодавством, місцевими лобістськими групами. Єдині зміни, які впровадив — це передав закупівлю ліків міжнародним організаціям. До розробки законопроекту долучив пацієнтські організації, волонтерів. Документ можуть підтримати у Верховній Раді.

Квіташвілі визнав жахливий стан медзабезпечення в регіонах. Намагається якось вирішити це.

Які кроки треба зробити, щоб реально розпочати боротьбу з корупцією?

—Припинити лікарям і пацієнтам годувати завідувачів відділень. Далі — встановити повну прозорість фінансових надходжень у бюджетні та приватні клініки. За рахунок цього вирівняється зарплата лікаря. А Міністерство охорони здоров'я повинно переформатувати бюджетне фінансування лікарень "за ліжка". Це коли оплачують сто ліжок, а на них лікуються два пацієнти.

Зараз ви читаєте новину «"Щороку на охороні здоров'я крадуть близько 60 мільярдів гривень" - активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути