Ексклюзиви
четвер, 02 жовтня 2014 16:24

Соціологи назвали четвірку партій, які проходять до парламенту

Соціологи назвали четвірку партій, які проходять до парламенту

Це пропрезидентський блок, ВО "Свобода", "радикали" Ляшка та "Батьківщина"

 Швидкоплинність нинішньої виборчої кампанії змушує інакше ніж зазвичай ставитися до результатів соціологічних досліджень. На цьому наголошують самі соціологи. 

Зокрема, керівник Всеукраїнської соціологічної служби Борис Сагалаков під час прес-конференції яка відбулася 1 жовтня в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" підкреслив, що опитування здебільшого здатні показати ті чи інші тенденції в електоральних настроях громадян, а не чіткі і сталі рейтинги політичних сил. Тим більше зараз - занадто багато людей (і це підтверджують дані, які мають на руках фахівці) ще не визначилися із своїми симпатіями. 

Тим не менше, такі тенденції є. Борис Сагалаков оприлюднив результати опитування, яке Всеукраїнська соціологічна служба провела в період з 15 по 21 вересня. Всього було опитано 1600 респондентів в усіх регіонах України за виключенням Криму та територій, на які контроль української держави сьогодні не розповсюджується. 

Згідно з цим дослідженням участь у виборах планують взяти 64% українців. Ще 20% не ухвалили щодо цього питання остаточного рішення. 

Рейтинг політичних сил на даний момент виглядає таким чином: За Блок Петра Порошенка готові проголосувати 26,2% громадян, за Радикальну партію Олега Ляшка 8,1%, за "Батьківщину" - 7,6%, за ВО "Свобода" - 6,1%, за "Громадянську позицію" та "Народний Фронт" – по 4,3%. 

"Я думаю як раз ці політичні сили і пройдуть в парламент. Можу пояснити чому - те, що під час цієї кампанії не голосують виборці Криму та частини Донбасу дає можливість націонал-демократам провести за пропорційною частиною своїх кандидатів", - заявив Борис Сагалаков. Нагадаємо, що прохідний бар'єр до Верховної Ради становить 5%. 

"Певні шанси на проходження до парламенту має "Сильна Україна - 3,1%. Не зрозуміло поки, як буде розгортатися кампанія "Самопомочі" - 2,1%. Решта партій, скоріш за все, шансів увійти до Верховної Ради не мають", - додав соціолог. 

Борис Сагалаков також відзначив, що політичні сили в ході виборчої кампанії замало приділяють уваги своїм конкретним планам, а саме - тому, що вони будуть робити після виборів: "Багато говориться про АТО - зрозуміло, це найважливіша тема. Але є ще конституційні зміни, питання щодо майбутнього судової системи, системи місцевого самоврядування тощо. Про це на жаль точиться недостатньо дискусій", - підкреслив експерт. 

Керівник Всеукраїнської соціологічної служби при цьому звернув увагу на коливання рейтингів політичних сил, в тому числі й серед лідерів. Пан Сагалаков пов'язав це з одного боку з заявами та політичними кроками, які роблять учасники виборів, а з іншого - з тим, що майже половина виборців ще не знають достеменно за кого віддати свій голос. "Нестабільну динаміку має рейтинг Радикальної партії. "Свобода" жорстко засудила ухвалення законів щодо особливого статусу Донбасу, і це знайшло відображення в соціологічних дослідженнях - підтримка націоналістів зросла", - сказав він.

Згідно з даними оприлюдненого опитування однозначно визначились із своїми симпатіями лише 33,4% респондентів. Ще 28,5% - скоріше так, ніж ні. 

Політичні вподобання українців за результатами опитування Всеукраїнської соціологічної служби формуються насамперед сподіванням на позитивні зміни, пов'язані із тією чи іншою політичною силою (39,1%), протестом проти погіршення життя (26,5%), довірою до лідера партії або блоку (24,9%), практичною діяльністю політичної сили(22,2%) та іншими чинниками. 

Позачергові вибори до Верховної Ради, нагадаємо, відбудуться 26 жовтня. 

Зараз ви читаєте новину «Соціологи назвали четвірку партій, які проходять до парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути