Ексклюзиви
неділя, 02 серпня 2015 23:03

Скорочення кількості чиновників і підвищення зарплат: головні тези "10-ти хвилин із прем'єром"

Скорочення кількості чиновників і підвищення зарплат: головні тези "10-ти хвилин із прем'єром"
Фото: youtube.com

1. Кредит Міжнародного валютного фонду дасть змогу збільшити золотовалютні резерви Національного банку України до $12 млрд.

"Ще в лютому золотовалютні резерви НБУ становили лише $5,6 млрд. І вся ця сума, яка виділена МВФ, піде в золотовалютні резерви НБУ - і наші резерви досягнуть $12 млрд", - сказав Арсеній Яценюк.

Прем'єр висловив упевненість, що збільшення кількості золотовалютних резервів дасть змогу стабілізувати курс гривні.

2. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що кількість інспекторів Державної фіскальної служби можна скоротити до 1,5 тис. і їх буде достатньо для контролю провідних підприємств.

"Звідки можна взяти гроші для підвищення зарплати для державних чиновників? Наприклад, Державна фіскальна служба, загальна чисельність якої 60 тисяч людей. При тому, всього-на-всього 1,5 тисячі підприємств наповнюють бюджет на 80%. Це означає, що півтори тисячі інспекторів вистачить для того, щоб контролювати ці підприємства. А малий, середній бізнес краще не чіпати і дати їм можливість розвиватися без тиску держави", - сказав Яценюк.

Він додав, що за подібних обставин у держустановах можна скоротити кількість державних службовців і при цьому не зменшувати фонд оплати праці.

"За рахунок якості держслужбовця підвищити як заробітну плату, так і стандарти надання послуг для громадянина України від кожного органу державної влади", - додав Яценюк.

3. Згідно із законом "Про запобігання та протидію корупції", чиновники нестимуть кримінальну відповідальність за неправдиві дані в деклараціях.

"Тепер вперше в історії України, відповідно до цього закону, всі чиновники не просто будуть декларувати свої доходи та свої статки, але й тепер їхня декларація буде перевірятись, і в тому випадку, якщо ця декларація є недостовірною, введена кримінальна відповідальність до двох років ув'язнення за оприлюднення неправдивих даних про свої машини, будинки, активи та інші статки", - зазначив Яценюк.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про відкриття інформації про власників земель, маєтків і автомобілів. Документ робить доступним для усіх охочих Реєстр прав на нерухомість і Реєстр власників транспортних засобів.

4. До єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, на даний момент внесено близько 10 тисяч посадових осіб.

"В Україні створено єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Вже зараз до цього реєстру занесені близько 10 тисяч посадових осіб. Вся інформація про корупційні діяння таких посадових осіб є відкритою і її можна перевірити. Просто через інтернет ми можете по прізвищу державного чиновника отримати будь-яку інформацію про його статки і майно", - зазначив Прем'єр.

5. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що слідчі МВС та Антикорупційного бюро, які розслідують найскладніші справи, отримують зарплату до 30 тисяч гривень.

"Треба відверто визнати, що слідчий, прокурор, суддя чи будь-який чиновник, який отримує заробітну плату у розмірі тисячі чи двох (гривень - авт.), буде далі корупціонером. Що ми вже зробили? У системі Міністерства внутрішніх справ 63 слідчих отримують заробітну плату до 30 тисяч гривень. Це ті слідчі, які розслідують найбільш резонансні і найскладніші справи. Так само зроблено і по Національному антикорупційному бюро", - сказав Яценюк.

Зараз ви читаєте новину «Скорочення кількості чиновників і підвищення зарплат: головні тези "10-ти хвилин із прем'єром"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути