пʼятниця, 04 вересня 2015 11:31

Шкіряк назвав сценариста кривавого побоїща під Радою

Шкіряк назвав сценариста кривавого побоїща під Радою
telegraf.com.ua

Після ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації під Верховною Радою почалися сутички. Протестуючі закидали правоохоронців петардами і димовими шашками, пізніше один з яких кинув у групу силовиків бойову гранату. У події під парламентом постраждали близько 140 осіб. Троє бійців Нацгвардії загинули.

16 фігурантів подій під стінами Ради арештовані на два місяці без права застави. Серед них і підозрюваний у застосуванні бойової гранати Ігор Гуменюк. Ще двоє перебувають під домашнім арештом та у лікарні. Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звинуватив у зіткненнях лідера "Свободи" Олега Тягнибока. Останній сьогодні прийшов на допит в МВС.

- Те, що відбулося під Радою, є просто неприпустимим. Бо це знищує Україну із середини, - каже в інтерв'ю Gazeta.ua радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк. - Фактично відкривається другий пропутінський фронт у нас в тилу. Нам ножа встромили у спину. 

Навіщо організували це криваве протистояння?

- Я хотів би теж почути відповідь на це запитання. Так і не зрозуміло, яка була остаточна мета цього. Думаю, що відкрите, об'єктивне і справедливе розслідування поставить всі крапки над "і". І цей трагічний і чорний день в новітній історії України змусить нас всіх зробити певні висновки. Про ту межу, яку так легко переступають люди, які заради задоволення політичних амбіцій та підвищення електоральних вподобань готові йти на протиправні дії. Йти проти тих, хто ще вчора стояв з ними на Майдані і хто сьогодні боронить нашу землю на східному фронті.

Дуже прикро, що ті, хто вчора з нами боровся проти справжньої диктатури, виходить проти побратимів на догоду кремлівському психопату і його кривавій зграї.

Ви маєте на увазі "Свободу"?

- Я маю на увазі всі політичні сили і представників громадських формувань, які брали у цьому безпосередню участь.

Водночас, хочу подякувати тим політсилам, які висловили свою позицію у цивілізований спосіб мирним шляхом. Їх активісти навіть допомагали виносити наших поранених з цього побоїща. В першу чергу, йдеться про "Правий сектор", який не брав участі в політично-кримінальному шабаші. Бо у тому, що ці всі дії були сплановані, в мене сумнівів немає. Хоча остаточне рішення буде приймати суд.

Згадуючи події жовтня минулого року і зіставляючи цю картинку, випливає дуже неприємна думка, що сценарист тут один. І все відбувалось не без прямої чи кулуарної участі кремлівської агентури. Вона сьогодні найбільше зацікавлена у дестабілізації ситуації в Україні та внутрішньому розбраті. Намагаються розхитати негативний настрій напередодні виборів до місцевих рад.

Яке має бути покарання для організаторів і виконавців теракту?

- Міру покарання повинен вирішувати суд. У нас існує презумпція невинності. І до того часу ми не можемо говорити про безпосереднє покарання. Статті, за якими звинувачують підозрюваних, достатньо важкі. Враховуючи і "терористичний акт", "створення злочинної організації".

Постраждали майже 140 правоохоронців, троє загинули. І це є критерієм вимірювання того, що відбулося.

Ми закривати очі на смерть наших товаришів, які загинули від рук нелюдей в мирному і спокійному Києві, не будемо. Організатори, учасники та зацікавлені у цьому побоїщі обов'язково повинні бути віднайдені і покарані.

Як у майбутньому уникати таких подій? Що може бути в грудні, коли зберуться голосувати вже в цілому?

- Цього тижня РНБО розглянула нову концепцію оборонної і воєнної доктрини, в якій визначила Росію, як ворога. Це достатньо серйозне і правильне рішення. Нічого не закінчено. Війна з російським агресором триває і їй поки не видно кінця. Сьогодні все повинно розглядатися виключно з інтересів України та її громадян. Крапка.

Те, що відбулося під парламентом, змушує нас переглянути організацію громадського порядку у майбутньому. Ми маємо країну, наводнену усілякою зброєю, вибуховими пристроями, якими можуть скористатися деструктивні сили. На такі виклики ми будемо реагувати більш жорстко і безкомпромісно. У першу чергу, це стосується СБУ і МВС. Я переконаний, що нам це вдасться. Переконаний, що більшість українців, споглядаючи на події під Радою, все прекрасно розуміють. Свої очі обманути важко.

Держава не повинна перетворюватися на суцільну анархію, вседозволеність і свавілля. Ми всі повинні зрозуміти - у нас є спільний ворог і є в кого кидати гранати. І найголовніше - ми повинні зберегти Україну.

Сьогодні ми всі об'єднані одним - спільною боротьбою з ворогом.

А новим правоохоронцям вже вдається змінювати гнилу систему.

Чи не варто поки що зробити паузу у змінах до Конституції, коли немає консенсусу ні у влади, ні серед суспільства?

 - Цей закон прийнятий таким чином, що він може змінюватися у будь-яких рамках. Сьогодні справа за депутатами. І вони повинні брати на себе всю повноту відповідальності за прийняті рішення. Кожен, хто натискає кнопку, повинен усвідомлювати державні інтереси.

Ми не дикуни. Ми дуже довго боролися, щоб будувати в країні справжню демократію. У 2013-14 роках ми захищалися, коли нас били, атакували і коли у нас стріляли скажені собаки Януковича. І навіть тоді нікому з нас не спадала думка, щоб діставати бойові гранати.

Є трибуна Верховної Ради, є телебачення, радіо. Є можливість виходити і доводити свою політичну позицію цивілізованими європейськими методами.

Дикунство, провокації і терористичні акти лише послаблюють державність і ті позиції, які Україна сьогодні утримує у світовому співтоваристві.

Зараз ви читаєте новину «Шкіряк назвав сценариста кривавого побоїща під Радою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути