Ексклюзиви
пʼятниця, 24 квітня 2015 09:45

"Сдетонировать социальный взрыв" - Найєм показав план Ахметова "Крепость"
5

Фото: Українська правда

Масові мітинги шахтарів у Києві є частиною єдиного плану щодо захисту інтересів компаній Ріната Ахметова на енергоринку. Зокрема, йдеться про призупинення реформування ринку електроенергії в Україні і збереження статус-кво монополіста.

Таку думку у своєму блозі на сайті "Української правди" висловив народний депутат України Мустафа Найєм.

Він вважає, що дії Ахметова носять системний характер, а наслідки від реалізації його планів можуть поставити хрест на реформах в енергетичній галузі. У якості прикладу він навів внутрішню назву документа - "Крепость".

"Документ складається з чотирьох модулів, що описують стратегію захисту інтересів "ДТЕК" і тактичні кроки у період січнень-травень поточного року. Дедлайни деяких заходів, наведених у документі, заплановані на липень-серпень. Між тим, велика частина заходів вже повинні бути виконані. План "Фортеця" був прийнятий на рівні правління компанії, а за його реалізацію відповідають дев'ять директорів різних напрямів і дочірніх підприємств, що входять до складу "ДТЕК", - повідомив Найєм.

 Крім того, народний депутат нагадав, що компанія "ДТЕК" Ріната Ахметова є абсолютним монополістом на ринку вугілля. 

"Проте всі ці роки компаніям Ахметова вдавалося ухилятися від цього визначення банальним призначення на ключові посади лояльних менеджерів. Зокрема, голови Антимонопольного комітету і Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг", - написав він. 

Найєм також додав, що схема була досить простою: маніпулюючи різними цифрами регулятор визнавав, що насправді Ахметов контролює не Х% ринку (вугілля, електроенергії тощо), а Y%. Ці цифри передавалися до АМКУ, діяльність компаній визнавалася законною, і на цьому вся антимонопольна активність держави закінчувалася.

"Але якщо монополіст довгий час не контролюється, рано чи пізно його головним інструментом комунікації з суспільством і державою стає шантаж. У йьому випадку йдеться про ринки електроенергетики. Вугілля становить приблизно 70% у структурі собівартості виробленої електроенергії тепловими станціями. "ДТЕК" постачає приблизно 67% цього обсягу вугілля", - упевнений парламентарій, уточнюючи, що так донецький бізнесмен, що займає перше місце у списку найбагатших українців, може диктувати практично будь-яку ціну на свою продукцію, впливаючи на кінцеву вартість електроенергії.

Найєм заявив, що своїми діями на ринку Рінат Ахметов змушує платників податків розділити з ним втрати "ДТЕК" через підвищення курсу валют і допомогти виплатити кредитні відсотки. "А щоб "прохання" про допомогу виглядало переконливіше, у Києві з'являються шахтарі, які мітингують проти невиплати зарплат і банкрутства галузі", - вважає народний депутат.

За даними Мустафи Найєма, "ДТЕК", підвищуючи собівартість свого вугілля, не заклала на підвищення зарплат шахтарям жодної копійки. "Рінат Ахметов переслідує дві мети. Перша, короткострокова, - виграти час для реструктуризації боргів "ДТЕК", у тому числі за рахунок держави. Друга, більш важлива - зберегти монопольне становище на енергоринку і не допустити перегляду тарифоутворення на енергоносії. Головний ворог Ріната Ахметова - міністр палива і енергетики Володимир Демчишин. Я не беруся тут захищати Демчишина або давати оцінку його роботі, це справа експертів. Головна загроза, що йде від міністра для компаній "ДТЕК", полягає у переоцінці частки енергоринку і, як наслідок, можливе використання антимонопольного законодавства для примусової реструктуризації монополії", - пише Найєм.

Представник фракції "Блоку Петра Порошенко" у парламенті вже направив у Генеральну прокуратуру, СБУ і МВС запити з проханням перевірити причетність менеджменту компанії "ДТЕК" до організації і фінансування галузевих протестів.

Зараз ви читаєте новину «"Сдетонировать социальный взрыв" - Найєм показав план Ахметова "Крепость"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути