понеділок, 10 серпня 2015 11:16

Росію чекають масові протести - американська розвідка

Росію чекають масові протести - американська розвідка

Росії знову прогнозують масові протести проти влади у зв'язку з серйозним погіршенням економічного становища і зубожінням її громадян.

Джерелом бунту проти Кремля, швидше за все, стануть мономіста - створені за радянських часів населені пункти, прив'язані до однієї галузі промисловості.

Разом з тим, у Володимира Путіна вже готуються пригнічувати народні виступи, відзначають експерти американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

У приватній розвідці США відзначають, що російська економіка знаходиться на етапі різкого зниження, і фінансове навантаження, що лягає на Кремль, починає поширюватися на регіони країни та окремих громадян. Багато з областей і республік РФ вже знаходяться на межі дефолту. Поряд з тим, що на регіональному рівні тиск продовжує наростати, муніципальні органи влади і громадяни стають все більш обмежені в коштах.

У Stratfor помітили, що російські мономіста починають відчувати вантаж важкого фінансового тягаря, який насувається на регіони. У 319 таких містах проживають близько 14 мільйонів росіян (приблизно 10% всього населення країни). Мономіста - це пережиток радянського періоду, тих часів, коли вони існували на базі однієї галузі або заводу, де працювала велика частина їх населення. На тій же підставі підтримувалася економіка і надавалися соціальні послуги.

У Stratfor звертають увагу: Кремль зараз все більше турбує те, що фінансовий тиск на регіональні та муніципальні органи влади, а також на жителів країни, може призвести до опору і масових протестів проти центрального уряду. Популярність мало турбує Кремль, оскільки рейтинг підтримки Володимира Путіна - найвищий за останні роки. Тим не менш, його популярність базується більше на російському націоналізмі на тлі напруженого протистояння Росії із Заходом (і війни проти України, - ред.). Через те, що економічний тиск продовжує зростати, зрештою Кремль побачить, що його популярність починає слабшати, впевнені американські аналітики.

За даними експертів, поряд з прагненням знайти можливість надання фінансової допомоги регіонам, Кремль робить серйозний акцент на підготовку відповідної реакції у сфері політики та безпеки: "За минулий місяць Держдума прийняла ряд законів, що розширюють можливості регіональних урядів з метою забезпечення контролю над протестами. Вони включають прямий контакт між органами охорони правопорядку та керівниками протестних рухів. Крім того, Дума розширила повноваження поліції, в тому числі - надала їй більше прав в частині застосування зброї проти мирних жителів".

Зараз ви читаєте новину «Росію чекають масові протести - американська розвідка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути