четвер, 17 квітня 2014 19:52

Росія визнала, що Україна має сама вирішувати свої проблеми

Росія визнала, що Україна має сама вирішувати свої проблеми
Фото: Reuters

За підсумками зустрічі Україна-ЄС-США-Росія було досягнуто низку домовленостей, зокрема, про звільнення захоплених будівель в Україні та амністії протестувальників.

Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції.

"Ми ухвалили документ, це "Женевська заява" від 17 квітня. Погодилися з необхідністю здійснити початкові кроки щодо деескалації напруженості, відновлення безпеки для всіх громадян України", - повідомив він.

"Домовилися, що всі сторони повинні утримуватися від насильства, від будь-якого залякування, від провокаційних дій. І ми рішуче засудили та відкинули будь-які прояви екстремізму, расизму, релігійної нетерпимості, включаючи антисемітизм", - додав міністр.

"Серед кроків, які ми закликаємо здійснити, наступні: всі незаконні збройні формування мають бути роззброєні, всі незаконно зайняті будівлі повинні бути повернуті легітимним власникам. Всі окуповані вулиці, площі та інші публічні місця, у всіх містах України, повинні бути звільнені", - розповів Лавров.

"Повинна бути здійснена амністія всіх протестувальників. За винятком тих, хто скоїв тяжкі злочини", - зазначив він.

"Ми особливо виділили долю "народногого губернатора Донецька" Павла Губарева", - підкреслив глава МЗС РФ.

"Для реалізації всіх заходів в комплексі ми закликаємо спеціальну моніторингову місію ОБСЄ, яка працює в Україні вже, відповідно до її мандату, який доручає їй розрулювати різні ситуації, знімати напруженість між конфліктуючими сторонами в Україні", - додав дипломат.

"Ми закликаємо цю місію відігравати лідируючу роль у тому, щоб сприяти самим українцям і владі в Києві та місцевим громадам в регіонах реалізовувати згадані вище заходи з деескалації ситуації. Ми будемо підтримувати роботу цієї місії з налагодження діалогу між сторонами", - повідомив Лавров.

Окрім того, за його словами, учасники зустрічі прийняли заклик про негайний початок широкого національного діалогу в рамках конституційного процесу, який має охопити всі регіони та політичні групи.

Лавров зазначив, що в міру реалізації кроків, Росія буде обговорювати питання про допомогу в стабілізації економіки України.

"Але найголовніше для нас - це визнання учасниками (зустрічі) того непорушного факту, що цю кризу мають врегулювати самі українці, в тому, що стосується негайного припинення конфліктів, пов'язаних із затриманням протестуючих, заняттям різних будівель і площ", - додав дипломат.

Зараз ви читаєте новину «Росія визнала, що Україна має сама вирішувати свої проблеми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути