Ексклюзиви
середа, 25 травня 2016 16:52

Росія відпустила Савченко через тиск Заходу - дипломат

Росія відпустила Савченко через тиск Заходу - дипломат
Олександр Хара. Фото: charter97.org

Кремль погодився звільнити Надію Савченко через тиск міжнародної спільноти.

Таку думку висловив в коментарі Gazeta.ua експерт фонду "Майдан закордонних справ" Олександр Хара.

"Ситуація на міжнародній арені складається для Москви не кращим чином. Санкції все більше шкодять російській економіці, партнери по "нормандському формату" посилюють тиск, і це змусило Кремль йти на певні поступки. Остаточне рішення було прийняте після візиту Вікторії Нуланд (до Москви - ред.) та останньої нічної розмови в "нормандському форматі" з огляду на перспективу розгортання поліцейської місії ОБСЄ та виборів на окупованому Донбасі . Тепер Москва очікує поступок від України та Заходу", - зазначив експерт.

"Надія Савченко, яка стала національною героїнею та символом боротьби проти російської інтервенції, для Порошенка може стати як спасінням від імпічменту, так і вирішальним чинником падінням його влади в Україні. Путін, відпускаючи її додому, з однаковою вірогідністю міг розраховувати на обидва варіанти", - додав Хара.

На думку дипломата, те, що обмін стався саме 25 травня, в другу річницю президентських виборів 2014 року, не є випадковістю.

"Я на 99% відсотків певен, що обмін в цю дату провели заради піару президента. Далі його буде ще більше. Робити собі рейтинг на цій події будуть навіть діячі, які не мали прямого стосунку до повернення Надії Савченко. Тим не менш, треба віддати команді Порошенка належне - вони зробили це. Будемо сподіватися, що в майбутьому нас чекає ще більше таких подарунків - за гратами в Росії досі тримають багатьох українців", - підсумував міжнародник.

Читайте також: З'явився повний текст жорсткої першої промови Савченко в Україні

Нагадаємо, що 25 травня Надія Савченко повернулась до Києва з Росії на борту президентського літака. Повернення української льотчиці з російського ув'язнення відбулося через її обмін на двох російських спецпризначенців - Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва, засуджених в Україні за ведення агресивної війни та вбивство українського військового.

Зараз ви читаєте новину «Росія відпустила Савченко через тиск Заходу - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути