Ексклюзиви
субота, 08 вересня 2012 13:39

Росія передумала порівну ділити моря через газове родовище - ЗМІ

Росія передумала порівну ділити моря через газове родовище - ЗМІ
У Росії хочуть, щоб Україна відмовилася від узгодженого раніше принципу серединної лінії. Фото: dt.ua

Росія пропонує розмежувати Керченську протоку таким чином, щоб частини каналу в районах Азовського і Чорного морів були на російській ділянці акваторії.

За даними видання "Дзеркало тижня", кордон буде проходити не по Керч-Єнікальському каналу, як усі попередні часи домагалася Москва. Російська дипломатія пропонує змістити вихід з Керченської протоки в Азовському і Чорному морях у бік України. Також повинна бути створена спільна корпорація по використанню Керч-Єнікальського каналу. При цьому російські дипломати відстоюють позицію, що створення спільної корпорації та підписання угоди про делімітацію повинно відбутися одночасно. У Києві ж проти такого підходу. Тут виступають за те, що спочатку повинні бути оформлені кордони, і тільки потім створюватися СП, зазначає видання.

Деякі фахівці вважають, що на такі умови Україна могла б погодитися років п'ятнадцять тому, але не зараз.

По-друге, розмежування Азовського і Чорного морів по російському варіанту означає для України фактично відмова від узгодженого раніше принципу серединної лінії. Для Києва це не лише серйозні територіальні втрати. Так, в районі лінії кордону в Чорному морі, пропонованої українською стороною, перебуває досить добре розвідана газоносна площа Палласа.

"Росіяни також не проти розробляти це родовище. Їх варіант передбачає, що кордон буде відсунутий на дві морські милі в бік України. В такому випадку українські права на це родовище стають більш сумнівними", - відзначає видання.

По-третє, хоча майбутня корпорація і буде називатися "спільною українсько-російською", але фактично вона буде російською, пише газета.

Крім того, видання не виключає, що проблема делімітації морських просторів і Керченської протоки входить в більш широкий пакет, що включає в себе і газове питання, і модернізацію флоту.

Зараз ви читаєте новину «Росія передумала порівну ділити моря через газове родовище - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

56

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути