Ексклюзиви
середа, 01 квітня 2015 09:57

Росія "купила" прем'єра Угорщини - Reuters

Росія "купила" прем'єра Угорщини - Reuters

Кредитом в 10 млрд євро, які Росія дає Угорщині на атомну станцію "Пакш", Путін купує лояльність одного з урядів Євросоюзу

Про це йдетьс в статті "Десятимільярдна ядерна угода Росії та Угорщини зсередини" агенції Reuters.

"Ця угода з "Пакш" - камуфляж, - говорить Золтан Іллес, колишній депутат з правлячої партії "Фідес", який був державним секретарем з навколишнього середовища до 2014 року. - Це фінансова трансакція, а для росіян - це покупка впливу".

Іллес вважає, що угода більше призначена для закачування грошей в економіку Угорщини, прем'єр-міністр якої Віктор Орбан готується до перевиборів в 2018 році, ніж для забезпечення країни електроенергією.

Москва роками використовує комерційні відносини, особливо продаж газу, в боротьбі за вплив у Європі. Після того як ЄС і США ввели проти Росії економічні санкції за анексію Криму і підтримку сепаратистів на Донбасі, ці методи потрапили під більш пильне спостереження.

У відповідь Росія використовує комерційні та дипломатичні методи, щоб зберегти зв'язки в просторі від країн Балтії до південних кордонів Європи. Узгоджена торік позика для Угорщини бачиться деякими як частина негласної битви за вплив.

Чиновники в Москві і Будапешті кажуть, що атомна угода була укладена з міркувань комерційного та енергетичного характеру і була корисна для обох країн.

Угорщина спочатку планувала виставити проект розширення Пакша на тендер, а деякі західні компанії, як і "Росатом", виявили до нього інтерес. Однак Reuters виявив, що Угорщина раптово відмовилася від ідеї тендера. Як розповіли дві людини, знайомих з угорським енергетичним сектором, фахівці з міністерства розвитку, які працювали над планами розширення АЕС, були відтіснені від прийняття рішень. Замість цього невелика близька до прем'єр-міністра Орбана група віддала перевагу контракту з "Росатомом". Росія запропонувала кредит як частину угоди.

З тих пір як сторони вдарили по руках, Орбан став здаватися набагато більш дружніми до Кремля, ніж його соратники по Євросоюзу. Він говорив, що, вводячи санкції проти Росії, Європа стріляє собі в ногу, хоча не став заходити далі і блокувати санкції. Орбан також просуває ідею будівництва нового трубопроводу, щоб доставляти російський газ в південно-східну Європу в обхід України.

Зараз ви читаєте новину «Росія "купила" прем'єра Угорщини - Reuters». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути