середа, 10 вересня 2014 15:34

Росія готується до наступу - Снєгирьов

Росія готується до наступу - Снєгирьов
Фото: espreso.tv

Угода про перемир'я не влаштовує жодну зі сторін конфлікту. Але вона нам потрібна для перегрупування сил і зміцнення оборони Маріуполя. Також для виведення українських військ з можливих "котлів". Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів лідер луганської громадської організації "Права справа" Дмитро Снєгирьов.

"В так званій ЛНР основні посади вже займають люди, пов'язані з Москвою, а не місцеві "ополченці". Мета - повний контроль і встановлення єдиного командування російськими військовими, створення жорсткої вертикалі підпорядкування", - розказує він.

Яка зараз обстановка на Луганщині? Хто і як порушує перемир'я?

- Російська сторона не дотримується умов перемир'я. За цей час фіксувалися неодноразові обстріли позиції українських військових практично по всьому периметру. Місту Щастя було завдано інтенсивного артилерійського удару і з системи залпового реактивного вогню"Смерч". Це зафіксували навіть спостерігачі ОБСЄ. Наразі спостерігається концентрація важкої техніки поблизу Лисичанська і Сіверськодонецька. Найімовірніше, на цьому напрямку готується контрудар з метою окупації двох міст.

Концентрація сил відбувається саме загонами бойовиків, якими керує Мозговий (Олексій Мозговий — керівник терористичного загону, який діє на Луганщині — ред.). Це людина, яка безпосередньо пов'язана з Москвою. Він не підпорядкований "ЛНР" і веде свою особисту політику, причому його останні заяви свідчать про те, що він не визнає "мінських угод" і не буде їх дотримуватися. Себто вестиме війну на власний розсуд.

Що відбувається в самому Луганську?

- Триває імітація обстрілів Луганська з боку бойовиків. Для цієї мети сформували три мінометні розрахунки. За два дні обстріляли передмістя Луганська — ринок "Околиця". У місті зараз велика концентрація живої сили російських військових , які поступово витісняють з командних постів місцевих так званих ополченців. Це свідчить не про оборонний, а про наступальний характер дій Росії.

Що відомо про зміни в уряді так званої ЛНР?

- Усі керівні посади там займають зараз люди напряму чи опосередковано пов'язані з Москвою. З місцевих "ополченців" формуються так звані штрафні батальйони, які направляються на передову. Мета цього - повний контроль і встановлення єдиного командування саме російськими військовими , створення жорсткої вертикалі підпорядкування. Бо до цього часу більшість місцевих загонів "ополчення" не контактували між собою. Кожен діяв на власний розсуд.

Як Україні скористатися перемир'ям?

- Нам вкрай необхідна передишка для передислокації сил. Після Іловайського котла, де було розгромлене українське формування, і удару збоку Росії в тил українському угрупуванню через Новоазовськ на Маріуполь стало зрозуміло, що ми не встигаємо перегрупувати свої сили. Зараз в кільці може опинитися все угрупування українських військ сектору "Д". Тому Україні вкрай необхідний хоча б тиждень перемир'я, щоб підготувати місто Маріуполь до активної оборони. А по друге, вивести українські війська з так званих ймовірних котлів.

Нам потрібно було перегрупування сил, накопичення резервів і спроба винесення цієї проблеми на політичний рівень. Але як показує практика, ці угоди не влаштовують жодну зі сторін.

Нещодавно Юрій Луценко заявив про можливе створення "спеціальної зони" на третині території Донбасу, яку контролюють бойовики і російські війська. Це правильно?

- До заяв Луценка треба ставитися скептично. Мені не зовсім зрозуміло, як "інженерними спорудами" обноситимуть саме цю третину території. Можемо говорити про утримання військового угрупування в цьому регіоні, але не створення інженерних споруд. Якщо створюємо такі споруди, то фактично визнаємо існування цих республік, які підпорядковуватимуться скоріше Москві або будуть являти собою Придністров'я.

Заява Луценка йде в розріз з офіційною заявою президента Порошенка про те, що третина Донецької і Луганської областей залишається в юрисдикції української влади. Подібні заяви надають легітимності "ЛНР" і "ДНР" і шкодять зовнішньому іміджу України.

Чого чекати від Росії в подальшому?

- Дестабілізації. Спроб розширення свого впливу на інші території України за рахунок вже завойованого плацдарму. Сам Донбас Росію не цікавить. Їй треба забезпечити життєдіяльність анексованого Криму. А це можливо за рахунок анексії сусідніх українських областей : Херсонської Запорізької , Дніпропетровської і Харківської. Росія хоче відібрати в України вихід до моря, забрати оборонний і промисловий комплекс.

Тоді Кремль заспокоїться?

- Росія ніколи не заспокоїться. Зміна формацій там жодним чином не впливає на ставлення до України. Сам факт існування незалежної України — це кістка в горлі для РФ. Вона буде добиватися не тільки анексії якихось областей, а намагатиметься не допустити виходу України з під свого геополітичного впливу. Не даватиме нам зробити власний європейський вибір.

Як Україні вийти з цього конфлікту?

- Потрібно зараз концентрувати свої сили і перевести економіку на оборонний і воєнний режим. Щодо повернення своїх же територій в юрисдикцію України, то тут можливий тільки силовий сценарій. По іншому Росія нам не дозволить це зробити.

А по друге, сам факт перемовин з людьми, яких ми називали терористами шкодить міжнародному іміджу України. Дає карт-бланш тим політичним елітам , які були представлені в Луганській та Донецькій областях на подальше існування. Якщо дійсно вибирати між ганьбою і війною, то нам все одно залишиться вибір за війною.

Зараз ви читаєте новину «Росія готується до наступу - Снєгирьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути