Ексклюзиви
вівторок, 02 вересня 2014 11:49

РФ залежна від Європи в поставках газу - у The Financial Times порівняли Росію з "голим королем"

РФ залежна від Європи в поставках газу - у The Financial Times порівняли Росію з "голим королем"

Росія залежить від ЄС як від головного експортного ринку для свого газу.

Про це пише Метью Брайза, колишній посол США в Азербайджані, директор таллинского Міжнародного центру оборонних досліджень, в колонці для The Financial Times, передає InoPressa.

Екс-посол зазначає, що з росією слід так само вчинити як хлопчик у казці про "голого короля".

"Така ж прямолінійна правда терміново потрібна, щоб розвіяти міф, що затуманює стратегічне мислення європейців: мовляв, Європа надто залежна від російського природного газу, щоб ризикувати серйозною сваркою з Росією через нарощування нею військових дій проти України", - пише автор.

"Поки Москва готується спровокувати кризу з запасами газу на цю зиму, Європа може захистити свої інтереси, пам'ятаючи про те, що Росія залежить від Європи як від головного експортного ринку для свого газу, і готуючись в разі чого перезимувати, не купуючи російський газ", - пропонує автор статті.

Брайза нагадує, що 21 травня Путін раптово погодився на вимогу Китаю знизити ціну на газ до 350 доларів за тисячу кубометрів.

"Це на 42% менше ціни, яку платить Литва; настільки низькі розцінки ризикують збити ціни на газ на всьому Далекому Сході, в тому числі на майбутні російські поставки в Японію", - йдеться в статті.

"Путін був готовий змиритися з настільки несприятливими економічними умовами, тому що головна його мета була політичною - залякати Європу, - аналізує ситуацію колишній посол. - Однак за грою на публіку Путін розуміє, що Європа - єдиний надійний ринок для російського природного газу і він залишиться таким на десятиліття вперед".

Незважаючи на це, Росія все одно продовжить загрожує Україні та ЄС припиненням поставок. Нейтралізувати загрози допоможуть три кроки.

"По-перше, Єврокомісія повинна переконатися, що всі сховища газу країн-членів ЄС заповнені, - радить автор. - У результаті з'явиться резерв у розмірі 85 млрд кубометрів - це більше половини від 163 млрд кубометрів, які Росія поставила Європі в 2013 році" .

"По-друге, комісія повинна визначитися з постачальниками скрапленого природного газу, які компенсують інші 78 млрд кубічних метрів, необхідні континенту, і імпортувати їх через неповних європейські термінали СПГ", - продовжує Брайза.

"Третім кроком Єврокомісії стане створення установи для фінансування цих закупівель. Фонду в розмірі 20 млрд євро було б достатньо", - вважає він.

"Подібний фонд міг би слугувати фактором стримування, який продемонструє рішучість Європи пручатися припиненню поставок російського природного газу. Це поставить Кремль в неприйнятну позицію: він буде загрожувати агресивним актом, який ніяк не зашкодить Європі, але скоротить його власні доходи від нафти і газу, що складають 10-15% федерального бюджету Росії ", - йдеться в статті.

"Словом, Європа в змозі обійтися без російського газу, а Москва не може дозволити собі виконати свою погрозу, - підсумовує Брайза. - Європейські лідери не повинні відмовляти себе від більш жорстких заходів, покликаних покласти край військовому авантюризму Путіна на сході Європи".

Зараз ви читаєте новину «РФ залежна від Європи в поставках газу - у The Financial Times порівняли Росію з "голим королем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути