Ексклюзиви
понеділок, 02 березня 2015 20:39

Рада тимчасово обмежила розмір пенсій працюючим пенсіонерам

Рада тимчасово обмежила розмір пенсій працюючим пенсіонерам
Фото: tsn.ua

Верховна Рада до 1 січня 2016 року обмежила на 15% пенсії працюючим пенсіонерам. За відповідні зміни до пенсійного законодавства проголосувало 238 народних депутатів на засіданні в понеділок. Закон був прийнятий з п'ятої спроби.

Міністр соціальної політики України Павло Розенко, представляючи законопроект №2212, повідомив, що на сьогоднішній день для своєчасної виплати пенсій Пенсійному фонду України не вистачає 80 млрд грн. У зв'язку з цим, за його словами, необхідно скоротити певні витрати Пенсійного фонду.

"Я хочу сказати, що в порівнянні з тим законопроектом, який вніс уряд, відбулися деякі зміни", - сказав Розенко.

Зокрема, за словами міністра, враховано пропозицію зробити тимчасовим обмеження пенсій працюючим пенсіонерам до 1 січня 2016 року, а не на постійній основі, як пропонувалося раніше.

"Ми пішли на певний спільний компроміс і відпрацювали єдине правильне рішення, що пенсія для працюючих пенсіонерів не скорочуватиметься для людей, у яких пенсія становить 1,5 розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Скорочення пенсій на 15% не стосуватиметься осіб, які отримують пенсію 1423 грн станом на сьогоднішній день", - пояснив Розенко.

Крім того, додав він, враховано пропозицію профільного комітету не обмежувати пенсії для певних категорій громадян: інвалідів усіх груп, учасників бойових дій, у тому числі учасників АТО, членам сімей загиблих учасників бойових дій.

"Також прийнято рішення чітко вказати в законі, що за бажанням людини після звільнення з роботи розмір пенсії, яка обмежувалася на період роботи, відновлюється", - пояснив глава Мінсоцполітики.

Крім цього, уряд підтримав пропозицію обмежити пенсії для працюючих суддів і розмір їх максимальної пенсії.

"Прийнято рішення не обмежувати пенсії військовослужбовцям, особам рядового і керівного складу, а також працівникам, відповідно, Міністерства оборони, Головного розвідуправління МВС, всіх силових органів, які сьогодні залучені до проведення АТО", - сказав міністр.

На засіданні парламенту прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив: "Я хотів би почати з тих вимог, які були спочатку від наших іноземних кредиторів, і ці вимоги дуже аргументовані. Перша і ключова вимога, яка висувалася, - підвищити пенсійний вік з 60 до 65 років. Була чітка позиція... Завдяки вашій і нашої спільної позиції нам вдалося зняти основну ключову вимогу, яку було поставлено нашим іноземними партнерами - підняття пенсійного віку з 60 до 65 років не відбувається. Не брешіть народу України".

Після перерви в роботі Верховної Ради та наради з керівниками фракцій прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив в залі Верховної Ради: "Перший міф - що закон підвищує пенсійний вік з 60 до 65 років. Це брехня: пенсійний вік не підвищується".

Другий міф, за його словами, про те, що підвищується спеціальний стаж для працівників шкідливих виробництв.

"Спеціальний стаж не підвищується", - сказав він.

Третій міф - про те, що загальний страховий стаж підвищується один раз на 5 років, "це неправда: впродовж 10 років (залишається незмінним - ред.), і тільки на 10-й рік вступить в дію остаточне рішення за загальним страховим стажем" , підкреслив керівник уряду.

Крім того, зазначив Яценюк, "цей закон не стосується зниження пенсій ні доярок, ні прибиральниць, ні тих людей, у яких низький прожитковий мінімум: всі, хто отримує пенсію в розмірі 1500 грн, не підпадають під дію цього закону".

У той же час, прем'єр припустив, що небажання голосувати за даний законопроект пов'язаний з тим, що закон "відбирає можливість у прокурорів, суддів та інших "чесних людей"отримувати одночасно і зарплату, і пенсію".

"Ми проти цього", - додав він.

Законопроект №2212 (зареєстрований 23 лютого) пропонує виплачувати працюючим пенсіонерам пенсії в розмірі 85%, але не менше прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб (зараз - 949 грн на місяць).

Зараз ви читаєте новину «Рада тимчасово обмежила розмір пенсій працюючим пенсіонерам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути