Ексклюзиви
понеділок, 16 травня 2016 13:13

Рада продовжує відпускати злочинців на свободу

Рада продовжує відпускати злочинців на свободу

Півроку тому Верховна Рада України прийняла так званий Закон Савченко, що дозволяє скорочувати термін ув'язнення засудженим, зараховуючи день перебування у слідчому ізоляторі за два дні перебування в установах відбування покарань.

Спочатку закон викликав схвалення громадськості, бо в багатьох випадках підозрювані перебували в слідчих ізоляторах невиправдано довго, а їхні громадянські права порушували. Проте після набуття чинності Закону Савченко на практиці виявили іншу проблему: на свободу почали достроково виходити засуджені за тяжкі й насильницькі злочини, що в умовах відсутності умов для соціальної реабілітації призвело до загроз рецидивів, а багато з достроково звільнених поповнили ряди злочинних груп.

За даними Генпрокуратури, за півроку закон застосували майже до 40 тис. осіб, які перебували в установах відбування покарань. Достроково звільнили з місць ув'язнення 5,5 тис. осіб, зокрема - для прикладу, майже 800 засуджених за умисне вбивство, більш як 1 тис. – за розбій, 150 ґвалтівників (ст. 152), понад 600 осіб – за злочини, пов'язані з наркотиками. У судах розглядають позови щодо перегляду термінів ув'язнення. За оцінками правоохоронців, тисячі достроково звільнених злочинців стали однією з причин стрибкоподібного збільшення статистики скоєних злочинів.

Одним із найбільш резонансних злочинів стало подвійне вбивство із зґвалтуванням ( http://ukranews.com/news/206177.Osvobozhdenniy-po-zakonu-Savchenko-iznasiloval-i-ubil-dvuh-zhenshchin-v-Vinnitskoy-oblasti.uk ) у Ладижині Вінницької області. Злочин здійснив щойно звільнений за "законом Савченко" ув'язнений місцевої колонії. Також увагу суспільства привернули звільнення колишніх високопосадовців Ігора Зварича та Віктора Лозінського. Фахівці Генпрокуратури обіцяють внести поправки до прийнятого закону, щоб обмежити можливості для дострокового звільнення особливо небезпечних злочинців.

Водночас 17 травня Верховна Рада України планує прийняти інший подібний закон №2033a, що дозволить застосувати спрощену процедуру апеляції для засуджених за тяжкі та особливо тяжкі злочини, зокрема для засуджених до довічного позбавлення волі. Згідно з позицією авторів законопроекту, скористатися новою процедурою оскарження вироку зможуть близько 8,5 тис. осіб, справи яких зможуть бути переглянуті апеляційним судом за місцем відбування покарання, що при певних зусиллях зможе привести до виправдальних вироків.

Законопроект викликав протести правозахисників та родичів жертв злочинних дій, які вважають його замовним та небезпечним для суспільства.

Зараз ви читаєте новину «Рада продовжує відпускати злочинців на свободу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути