Ексклюзиви
субота, 28 листопада 2015 10:30

Рада може "провалити" ініціативи Порошенка - нардеп

Рада може "провалити" ініціативи Порошенка - нардеп
УНІАН

Подані президентом зміни до Конституції в частині правосуддя можуть не знайти підтримки у Верховній Раді. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від "Народного фронту" Леонід Ємець.

Депутат негативно оцінює пропозицію забрати у парламенту право на висловлення недовіри генпрокурору.

"Не знаю, з яких міркувань можна виходити, вносячи такі пропозиції. Якщо у парламенті зібрано 125 підписів за відставку нинішнього генпрокурора. Як тепер навіть та сама "Самопоміч", яка збирала ці підписи, буде голосувати за такі зміни? Як мінімум це не логічно", - сказав він.

За словами нардепа, обмеження повноважень Ради призведе до того, що "одіозна фігура перебуватиме на посаді генпрокурора і ніхто нічого не зробить".

"Парламент не має права впливати на прокурора. Вказувати йому, як організовувати діяльність прокуратури. Але Верховна Рада повинна мати право оцінити ефективність роботи. Вибачте, якщо генпрокурор не справляється зі своїми функціями, то орган який його призначає, як мінімум має давати оцінку його ефективності. Якщо він не здатен, то має піти з посади. Крім того, зараз є складною навіть сама процедура питання про недовіру. Бо треба зібрати 150 підписів і тільки потім - на обговорення. Якщо у Ради цю функцію прибрати, то в наших реаліях прокурор буде постійно залишатись на своєму місці. Ще строк перебування йому хочуть збільшити до 6 років", - зауважив Ємець.

"За тими змінами парламент не може навіть ініціювати питання щодо відставки. Лише, коли президент захоче внести його у парламент", - додав він.

Також нардеп сумнівається, що запропоновані президентом зміни до Конституції в частині суддівства зроблять служителів Феміди незалежними.

"Проблема тих змін - однобоке бачення. У парламенті право призначати, звільняти суддю прибирається. Але за президентом залишається право призначати. І зрозуміло, що судді стають автоматично залежними від тої інституції, яка їх призначає і звільняє. Вони не стануть незалежними", - сказав експерт.

Ємець переконаний: ні парламент, ні президент не повинні призначати чи звільняти. "Це має бути спеціальний орган - Вища рада юстиції чи правосуддя", - пояснив він.

Нагадаємо, у змінах до Конституції президент пропонує дозволити арешт суддів без згоди Верховної Ради. Також пропонується позбавити парламент права ініціювати відставку генпрокурора.

Зараз ви читаєте новину «Рада може "провалити" ініціативи Порошенка - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути